Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingschef om sociala medier: "Vi kan inte kontrollera anställda"

Landstinget Dalarna har ingen policy för anställdas privata inlägg i sociala medier.
Men kommer kritik kan enskilda fall prövas, säger Anna Cederlöf, personalchef.

Som DT tidigare berättat är en busschaufför i Dalarna avstängd efter främlingsfientliga inlägg på en privat Facebooksida, bland annat delningar från hatsajten Avpixlat. Arbetsgivaren utreder nu om åsikterna påverkat resenärer. I avtal med bussbolagen står att alla resenärer oavsett kön, religion eller sexuell läggning ska behandlas likvärdigt.

Även sjukvården har uppdraget att behandla patienter lika, oavsett bakgrund. I Dalarna har landstinget 8 500 anställda. Bemötandet under arbetstid är reglerat i en policy.

Men på fritiden finns inga allmänna regler, exempelvis för sociala medier, betonar Anna Cederlöf.

– Vi kan inte kontrollera anställda. Var och en har rätt att vara kritisk och uttala missnöje. Det viktiga är att medborgare kan lita på att bemötandet är bra.

Skulle någon höra av sig med misstanke om att anställdas privata åsikter påverkar hur personal uppträder mot patienter kan en utredning bli aktuell, säger Anna Cederlöf.

– Det får man ta från fall till fall.

Frågan om gränser för anställdas privata inlägg i sociala medier är nu en svårbedömd fråga för flera arbetsgivare, erfar hon.

För kommuner finns inga generella regler, enligt organisationen SKL, Sveriges Kommuner och Landsting

– Det upp till varje kommun, säger Claes Bertilson, presschef.

Läs mer:…

Avstängd bussförare tillbaka i tjänst

Busschaufför delade inlägg från hatsajt: Stängs av.

OPINION/LEDARE "Vilket yrke ska en rasist få ha - inte busschaufför tydligen"