Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget sågas i ambulansrapport

Landstinget får hård kritik i en granskning av ambulanssjukvården.
Men landstingsrådet Ingalill Persson (S) slår tillbaka.
– Den är oförtjänt negativ, säger hon.

Revisionsföretaget Deloitte har, på uppdrag av landstingets revisorer, genomfört en granskning av ambulanssjukvården i Dalarna – och kritiken är hård.

I rapporten menar man att landstinget inte tagit tillvara på de möjligheter som en modern ambulanssjukvård erbjuder.

– Vi har väldigt mycket bra utvecklingsarbeten på gång. Men det har man inte tagit med i rapporten, vilket jag tycker är tråkigt. Det pågår bra utvecklingsarbete helt i linje med det som kritiseras, säger Ingalill Persson.

Bland punkterna i kritiken finns bristfällig ledningsinformation, dåligt bakre läkarstöd i ambulanserna och en sårbar organisation med för många små ambulansstationer. Ingalill Persson instämmer inte:

– Nej, jag gör inte det. Speciellt inte när man tycker att vi har för många utbudspunkter. Det är relaterat till att vi ska klara de mål vi har satt upp, säger hon.

Enligt rapporten existerar bara ett formellt uppdrag: att nå 90 procent av prio ett-larmen inom 30 minuter. Därför riskerar ambulanssjukvården enbart ses som en transportorganisation, i stället för en "rullande akutmottagning". Granskarna menar att uppdragsstyrningen är svag och bristande.

– Det tar tid att sätta en ny organisation, som har gått från att vara en transportorganisation till i dag, att vara ett litet akutsjukhus med hög kompetens. Det här har gått fort, men det jobbas på för fullt. Därför blir jag lite ledsen över att man inte valt att lyfta upp det. Mycket finns att göra och utveckla, men det pågår.

Oppositionsrådet Jan Wiklund (M) blev förvånad av granskningens resultat.

– Jag trodde inte att det var så allvarligt, säger han.