Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget reviderar budgeten

Nu bromsar landstinget Dalarna sparkraven – och tillför hälso- och sjukvården 120–130 miljoner kronor.
– Vi måste ha respekt för den situation sjukvården är i just nu, säger landstingsråd Ingalill Persson (S).

Landstinget Dalarna har sparat hårt de senaste åren.
Fram till 2012 gjordes besparingar på 230 miljoner kronor inom hälso- och sjukvården, räknat på årsbasis. Då stoppades fortsatta besparingsprogram – och sköts upp till 2013.
– Personalen har gjort ett storartat jobb att nå dit vi är i dag. Att i det läget lägga mer besparingar är inte bra. Nu gör vi en liten halt, sade landstingsstyrelsens ordförande Ingalill Persson (S) då.
När landstingsmajoriteten presenterade bokslutet för 2012 visade den rena hälso- och sjukvården ett underskott om 190 miljoner kronor. Därför reviderar landstingsmajoriteten budgeten för 2013. Årets 100 miljoner kronor i sparbeting kommer ligga kvar, men ytterligare besparingar om cirka 100 miljoner kronor, orsakade av hälso- och sjukvårdens stora underskott, kommer i stället ske över två år.
– Att lägga ytterligare press på hälso- och sjukvården, motsvarande lika mycket till för att hämta hem underskottet i hälso- och sjukvården, är inte realistiskt eller genomförbart, säger Ingalill Persson och fortsätter:
– Att spara 200 miljoner kronor på ett år är ogörligt. Det är en otrolig kostnad som i sådana fall skulle bort. Då skulle vi inte kunna garantera en patientsäker vård. Utan då pratar vi om att lägga ned sjukhus.
Verksamheterna har det tufft just nu menar den rödgröna majoriteten, och därför sänker man det budgeterade plusresultatet för 2013 på 230 miljoner kronor.
– Vi skruvar ned det resultat vi har i budget med 120 miljoner och lägger in det till hälso- och sjukvården, säger Ingalill Persson.
De områden där landstingsledningen kommer kommer genomföra sina besparingsområden är som DT tidigare berättat bemanning, läkemedel och att klara vårdgaranti och kömiljard.
Vad har ni gjort för konsekvensanalys av revideringen?
– Konsekvensanalysen är att det kommer vara fortsatt tufft. Men vi har inget val. Vi måste ned i kostnad. Men vi ser att vi har gett det en mer realistisk möjlighet att klara det, säger Ingalill Persson.
Beslutet tas på fullmäktige i april.
– Det kommer inga ytterligare besparingar utöver de vi har pratat om, men de kommer ta lite tid, sammanfattar Ingalill Persson.
Oppositionsrådet Jan Wiklund (M) fick information om förändringarna under måndagens arbetsutskott:
– Vi kan kommentera det ordentligt den dag vi ser förslagen från dem. Det jag kan säga i dag är att vi hoppas de gör en ordentlig konsekvensanalys den här gången, vilket de inte gjort vid tidigare åtgärdspaket, säger han.