Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget i ny ideologisk vårddebatt

Annons

I dag sammanträder landstingsfullmäktige. Det saknas inte intressanta frågor på dagordningen, som exempelvis att länets kommuner nu tar över hemsjukvården från landstinget. Det är ett ärende som dragits i långbänk under flera år. Nu är det äntligen klart för en formell övergång och förmodligen är alla parter vinnare med den nya ordningen.

Men kring dalfolkets möjligheter till ett utvidgat vårdval föreligger ingen politisk enighet. Här är den ideologiska skiljelinjen tydlig och skarp. Den borgerliga minoriteten anser att det är dags att Dalarna låter vårdvalet också omfatta en begränsad del av specialistvården, nämligen inom ögonsjukvård, gynekologi, öron, nästa och hals.

Alliansens företrädare med oppositionsrådet Jan Wiklund (M) i spetsen, tror att ett vårdvalsinförande inom specialistvården skulle underlätta för såväl den offentliga vården som för alternativa vårdgivare att etablera sig på nya orter, exempelvis i Ludvika, Avesta och i Västerdalarna.

Men landstingets makthavare, Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet, är kallsinniga till förslaget. Med hänvisning till en rapport från Socialstyrelsen i vilken slås fast att en fri etablering inom specialistvården riskerar slå sönder sammanhållna vårdkedjor och att systemet ställer orimliga krav på enskilda patienter att själva samordna sin vård, vill partierna att förslaget avvisas.

Så lär det också blir, men först efter en viktig ideologisk debatt om sjukvårdens spelregler i Dalarna.