Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget höjer skatten med 50 öre

Landstinget höjer skatten med 50 öre. Det avslöjade landstingsledningen under fredagseftermiddagen.– Vi gör detta för att kunna utveckla, inte avveckla, sjukvården i Dalarna, säger landstingsråd Ingalill Persson (S).

Annons

De senaste två åren har landstinget lagt sparpaket motsvarande totalt 250 miljoner kronor. Personalstyrkan har samtidigt minskat med 200 personer.

– En enorm insats, mycket tack vare personalen har vi klarat det. Man ska veta att det nästan motsvarar vad hela Mora lasarett kostar i drift under ett år. Vi är nu på rätt väg. De obehagliga överraskningarnas tid är förbi, säger Ingalill Person.

Trots det ekonomiska stålbadet återstår ett ekonomiskt arbete. Den rena hälso- och sjukvården gör fortfarande minus mot budget. Landstingsledningen menar att det bland annat beror på att statsbidragen inte ökat i takt med de generella löneökningarna. Vilket påverkat det ackumulerade underskottet, i dag 870 miljoner kronor. Samtidigt har kostnadsutvecklingen för sjukvården fortsatt. Totalt räknar landstingsledningen med att behöva möta en brist på 280 miljoner kronor fram till 2016.

– Vi är inte i mål med det ekonomiska arbetet. Men vi vill inte lägga fler sparpaket. Vi vill inte varsla personal. Vi vill i stället vara ett landsting i framkant som satsar på vårdens kvalitet. Vi ser inte att vi klarar av detta utan att höja skatten, säger Ingalill Persson.

Landstingsledningen vill därför höja skatten med totalt 50 öre, till 11 kronor och 16 öre. (Då är skatteväxlingen på 23 öre för kommunaliseringen för hemsjukvården inräknad).

– Det är inte bara vi som är i denna situation i Sjukvårdssverige. Många landsting har höjt och planerar att höja skatten. Vi kommer inte heller ligga högst i skatteligan, säger Ingalill Persson.

Landstingsledningen menar att alternativet hade varit förödande.

– Vi måste få en stabilitet i verksamheten. Vi måste kunna satsa vidare på en rejäl sjukvård. Vi vill inte spara och slå sönder sjukvårdsstrukturer i länet, säger landstingsråd Thomas Ylvén (V).

Skattehöjningen har förankrats i länets kommuner.

– Vi har fört samtal med samtliga kommunalråd. Alla har förstått vår situation. Jag hoppas att dalfolket sett hur sjukvården kämpat under de senaste åren med det ekonomiska arbetet - och att de förstår att vi gör detta för att utveckla, inte avveckla, sjukvården i länet, säger Ingalill Persson.

Skattehöjningen väntas ge landstinget en inkomstförstärkning på 250 miljoner. I november ska landstingets fullmäktige avgöra frågan.