Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget blev blåsta på 353 000

Västra Götaland vägrar betala en patientskuld till Dalarna på drygt 353 000 kronor. Orsaken är att de inte informerats i tid.
– Olyckligt. Det här är något som vi inte brukar råka ut för, säger informationschef Lena Sterner.

Tidigare i år vårdade Landstinget Dalarna en 28-årig kvinna vid den geriatriska medicinska rehabiliteringsavdelningen i Falu lasarett.

När kvinnan skrevs ut visade det sig att hon var folkbokförd i Västra Götaland. Därför skickades räkningen på 353 076 kronor till hennes hemmaregion.

Sjukvården i Västra Götaland vägrade dock att betala skulden. Orsaken var att Landstinget Dalarna inte tagit kontakt med dem inom de första sju dagarna, vilket det så kallade "Riksavtalet för utomlänsvård" säger att ett landsting måste göra.

– Det här är inte en vanlig situation för oss. Speciellt inte när det handlar om så stora summor. Kvinnan hade uppgett att hon var skriven i Dalarna. Därför togs ingen kontakt med Västra Götaland inom en vecka, som man ska göra, säger informationschef Lena Sterner.

Landstingsledningen konstaterar nu att de måste avskriva sin fodran på Västra Götaland.

Skulden har redan tidigare i år bokförts som osäker, och kommer därför inte belasta landstingets ekonomi ytterligare, jämfört med det nyligen presenterade delårsbokslutet.

Landstinget konstaterar också att de i framtiden måste försäkra sig om var patienterna är mantalsskrivna.

På måndag behandlar landstingsstyrelsen ärendet.