Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslagsläkarens fel

Socialstyrelsens beslut:
Landslagsläkaren Thomas Eriksson behandlade Erik Sundlöf, 21, fel.
– Skönt att få något slags förklaring, kommenterar höjdhopparen.

Erik Sundlöf, ursprungligen från Hedemora och tidigare boende i Falun, har inte tävlat sedan sensommaren 2010 på grund av ett sår i höger häl som tvingade honom till en operation i april 2011.

Hösten 2011 valde Sundlöf att anmäla Thomas Eriksson, friidrottens landslagsläkare oktober 2008–december 2010, och Dick Larsson, nuvarande landslagsläkare, till Socialstyrelsen för bland annat felbehandling.

Socialstyrelsen konstaterar, med stöd av vetenskapliga rådet Olle Nilsson, professor i ortopedi, i sitt beslut att flera fel har begåtts och riktar kritik mot främst Eriksson.

* Behandling med kortisoninjektioner respektive diklofenakinjektioner (Voltaren) vid slemsäcksinflammation saknar vetenskapligt stöd och behandlingen är förenad med väsentliga risker.

* Dokumenterade behandlingsdatum överensstämmer inte med de datum då injektionsbehandling gavs.

* Ordinerat läkemedel journalfördes inte korrekt.

På en punkt kritiseras även Larsson, då "regelverkets krav på journalföring inte uppfyllts."

Sundlöf riktade i anmälan även kritik mot att Larsson ordinerade tung rehabiliteringsträning och att denne inte tog Sundlöfs oro på allvar och negligerade symtom samt att Sundlöf inte fortlöpande informerades om bedömningar och behandlingsstrategier.

Om detta skriver Socialstyrelsen:

"Då ord står mot ord kan en bedömning av handläggningen i dessa avseenden inte göras."

Erik Sundlöf skriver i en kommentar:

– Det som har kunnat bedömas har bedömts i Socialstyrelsens rapport. Tyvärr kan mycket inte bedömas på grund av bristande journalföring. Enligt vissa inget att fästa vikt vid har jag förstått, men detta fall om något är ett lysande bevis på hur fatalt även denna brist är för patientsäkerheten. Ord mot ord. Huvudsaken är att jag själv vet vad som är sant, men det är också skönt att få något slags förklarning om vad som gick fel och också att få veta att det faktiskt inte var mitt eget fel.

Erik Sundlöf, som gjorde sina första hopp efter operationen i somras, har fortfarande förhoppningar om att komma tillbaka i tävlingsform.

– När jag tänker på det som har varit kan jag grina och gnissla tänder av besvikelse och känsla av tomhet och orättvisa. Alltså gör jag inte det utan hoppas i stället på att den där lilla, lilla chansen ska komma mig till godo. Jag jobbar på att återfinna glädjen i mitt idrottande efter allt negativt som varit och drivs av tanken på att få visa vad jag går för, skriver han.