Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landskapsanalys genomförs i Barkargärdet under hösten

Under hösten genomförs en landskapsanalys i barkargärdet med omnejd.
Den blir grunden för den fortsatta planeringen för nya bostäder.

Kommunens mark- och planchef Steve Johson träffade häromdagen en grupp boende från Barkargärdet. Anledningen är den oro som boende känner inför vad som komma ska. Det finns planer på att exploatera områden öster om Barkargärdet. I somras gick en lägesinformation ut till boende i Barkargärdet - sedan har det varit tyst.

– Det händer inte så mycket just nu. Vi gör ett omtag och en konsult ska göra en landskapsanalys. Man tittar på bevarande- och naturvärden. Men även upplevelsevärden i form av landskapsbild och hur området används. Synpunkter ska tas in från de som använder landskapet, berättar Steve Johnson.

Ett motiv är att få in så mycket synpunkter som möjligt, ett annat är att EU-direktiv säger att frågor av den här typen ska hanteras på ett visst sätt.

– Man ska titta på hela området som vi tänker oss kan vara en expansionsriktning för tätorten. Vi tror att det är rätt att utveckla tätorten i riktning mot Falun, säger Steve Johnson och nämner möjligheterna till kollektivtrafik och tätortsnära rekreation med närhet till Bergebo och Ornäs.

Konsulten ska titta på hela området, och utifrån den analysen ska kommunen gå vidare med en disposition.

– När den övergripande dispositionen av området är gjord kan man gå in och titta på delområden som man gör detaljplan för. Det ligger kanske två år framåt i tid.

Landskapsanalysen kan kompletteras med ytterligare utredningar om exempelvis vattenavrinningen.

– För att lära oss mer om området och hur det fungerar, berättar Steve Johnson.