Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövdingen Ylva Thörn vill inte recensera riksdagsman Carl-Oskar Bohlins JO-anmälan mot länsstyrelsen

Landshövding Ylva Thörn konstaterar att riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin JO-anmält länsstyrelsen.
– En JO-anmälan är ju inget jag ser som något positivt, men jag står fortsatt upp för vår roll som tillsynsmyndighet, säger landshövding Ylva Thörn.

I går kunde DT avslöja att riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin JO-anmäler länsstyrelsen. Detta för myndighetens polisanmälan mot Dalatrafik för de somaliska bussvärdarna.

Landshövding Ylva Thörn menar att det är länsstyrelsens skyldighet att agera.

– Vi har gjort det vi anser vara rätt. Bevakningslagen finns och vi är tillsynsmyndighet. Vi har en skyldighet att värna det som riksdagen beslutat om, säger hon.

Hon vill inte recensera moderate riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlins JO-anmälan mot den polisanmälan som länsstyrelsen gjort mot Dalatrafik.

– Jag kan förstå de som kan tycka att vi överreagerar - eller underreagerar - i det här fallet. Samtidigt är det vår skyldighet att agera som myndighet, säger hon.

Hon vill inte motivera polisanmälan mot Dalartrafik mer än vad länsstyrelsen redan gjort. I sin polisanmälan misstänker länsstyrelsen olaglig bevakningsverksamhet när Dalatrafik saknar tillstånd att bedriva vaktbolag och länsstyrelsen bedömer att somaliska PRO ägnar sig åt bevakning.

– Jag tänker inte ge mig in i några vidare tolkningar av bevakningslagen. Vi har nu polisanmält saken. Det är polisen - och nu även JO - som får utreda detta och ta ställning. Vi får se vad de kommer fram till. De får göra sitt jobb. Var sak ska ha sin prövning, säger landshövding Ylva Thörn.

Landshövdingens förklaring imponerar inte på Carl-Oskar Bohlin.

– Landshövdingen har helt uppenbart missuppfattat lagstiftningen. Det stämmer att länsstyrelsen är tillsynsmyndighet, men bara för tillståndspliktig verksamhet. Länsstyrelsen kan rimligen därför bara förhålla sig till sådan verksamhet som är tillståndspliktig. Där faller nattvandrare, föräldrar på stan, trygghetsvärdar, cityvärdar med flera utanför tillståndspliktig verksamhet. Och därmed har man lika lite tillsynsansvar för somaliska PRO som för Borlänges cityvärdar, säger han.

Bohlin menar att polisanmälan inte har någon grund.

– Man har oförklarligt författat en polisanmälan som inte grundar sig i någon utförd tillsyn. Den springande punkten är alltså: Varför tycker länsstyrelsen att somaliska PRO ägnar sig åt en tillståndspliktig verksamhet trots att lagens ordalydelse, praxis och förarbeten tydligt klargör att så inte kan vara fallet. Länsstyrelsen ägnar sig åt vårdslös lagtolkning och det välbehövliga ledarskapet från landshövdingen lyser med sin frånvaro här, säger Carl-Oskar Bohlin.