Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdsstöd påskyndar matsatsning i Rättviksgård

– Det här ger oss en rivstart. Det säger Jonathan och Genevieve Bjurenstedt sedan Solgårdskrogen i Nittsjö, Rättvik, fått klartecken för företagsstöd från Landsbygdsprogrammet med 276 960 kronor för en matsatsning.

Annons

Jonathan och Genevieve Bjurenstedt bor vid och driver Solgårdskrogen i Nittsjö, Rättvik.

Solgården i Nittsjö är en Dalagård som består av sex byggnader, av vilka ett härbre har rötter i 1600-talet. Anläggningen har tidigare haft ett bed & breakfast-fokus.

– Gården är ett stycke svensk historia och genom köpet av den har vi kommit närmare naturen och fått möjlighet att satsa på mat med lokala råvaror som bas. Vi fastnade för miljön och självklart också närheten till Nittsjö Keramik, säger Jonathan Bjurenstedt i ägarfamiljen.

– Det här är ett stycke svensk historia, tycker makarna Bjurenstedt om Solgårdskrogen.

Han och makan Genevieve bor på gården och svarar för driften. I ägarkonstellationen ingår dessutom Jonathans föräldrar Maggan och Kalle Bjurenstedt.

– Vi har under tiotalet år ägt och drivit en restaurang i Stockholm och när vi drog oss ur den – verksamheten finns fortfarande kvar i släkten – kunde vi investera i Solgårdskrogen, berättar Jonathan och Genevieve.

Familjen har drivit Solgårdskrogen under två somrar och en höst – och är just nu mitt uppe i en framtidssatsning.

Makarna Bjurenstedt satsar på lokala råvaror.

– Vi har redan genomfört stora investeringar och nu satsar vi vidare. Framöver kommer vi också att satsa på gårdens grönsaksland och på att ha egna djur betande på vår mark.

Jonathan och Genevieve, som är mycket glada och tacksamma över det mottagande och stöd de fått i bygden och landskapet, förklarar att de har en långsiktig utvecklingsplan.

– Det ekonomiska stödet gör det möjligt för oss att genomföra vissa åtgärder tidigare än beräknat.

Genom en investering på totalt närmare 700 000 kronor vill ägarna nu renovera och utrusta lokalerna för en hårdare satsning på mat i kombination med den tidigare B&B-verksamheten.

Investeringarna ska ge ökad kapacitet i restaurangen, sänka energiförbrukningen och – inte minst – bidra till att skapa fler arbetstillfällen.

Gårdens många äldre detaljer tilltalar ägarna – och besökarna.

Just nu vinterbonas en av matsalarna så att gården ska kunna ha öppet under bland annat december, då julmiddagar planeras.

Länsstyrelsen har nu beviljat stöd från Lantbruksprogrammet 2014-2020. Stödet, som uppgår till 40 procent av totalinvesteringen, gäller nytt material, ny utrustning och köp av tjänst för renovering och utveckling av verksamheten.

– Företagsstödet är ett kvitto på att vi är rätt ute både för egen del och i vår strävan att bidra till att utveckla Rättvik och Dalarna som turistmål, säger Jonathan Bjurenstedt.

Annons