Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdsfråga drevs av dalavänstern

Kompetensförsörjningen på landsbygden var något som Vänstern i Malung hade motionerat om till den genomförda partikongressen. Motionen lyfter fram de problem som finns på landsbygden med kompetensförsörjning och personalrekrytering.

Annons

Motionen föreslog en konkret lösning på problemet genom att se till den norska modellen, med nedskrivningar av studielån vid anställning inom bristyrken på just landsbygden.

Partistyrelsen hade föreslagit avslag på motionen, men det fanns reservationer och dalabänken ställde sig bakom och drev frågan på kongressen.

– I dag upplever många landsbygdskommuner att det är svårt att få kompetenta sökande sig till de tjänster som finns. I Malung-Sälens kommun är det här något som vi fått tampas med vid flera tillfällen, säger Christin Löfstrand ordförande i Malungsvänstern och tillika delegationsledare i kongressens dalagrupp.

– Vi är inte den enda landsbygdskommunen som kämpar med den här typen av problematik och därför ville vi lyfta fram frågan. Det handlar om landsbygdens överlevnad.

– I dag fattas det akademiker och tjänstemän, i morgon händer och huvuden inom barnomsorg, skola och äldreomsorg. Pensionsprognoserna visar att det kommer att handla om huvudverksamheterna inom välfärden, poängterade Christin från talarstolen på kongressen.

Kongressen valde att bifalla reservationen och därmed även Malungsmotionen.

För övrigt tycker Christin att det har varit en bra kongress och hon ser fram emot valet 2014.

– Vi har i Jonas Sjöstedt fått den partiledare vi behöver för att vinna mark till valet. En partiledare som tydligt kan driva en socialistisk linje gentemot borgerligheten, menar hon.

Mer läsning

Annons