Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden har också rättigheter

Länsstyrelsen bekräftar att det sannolikt var en varg som sprang runt slottet och andra centrala delar av Uppsala i oktober. Det kan ses som ett sammanträffande att dagen efter gör alliansregeringen ett osedvanligt klart avståndstagande från sin egen expertmyndighet i vargfrågan.

Medan Naturvårdsverket anser att en ökning från dagens lägstanivå på runt 220 vargar till 380 krävs för en långsiktigt tryggad bevarandestatus, menar miljöminister Lena Ek (C) att knappt hälften, 180 vilda exemplar, räcker.

För ministern är den säkraste vägen att trygga stammens fortlevnad att nytt genetiskt blod tillförs, inte att antalet vilda vargar ökar. Med detta öppnar också centerstatsrådet för ny jakt denna vinter på inavlade vargar.

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson var snabb i SR Ekot att döma ut Lena Ek för att förlora hela sin trovärdighet och kallar den svenska jägarkåren för extremister. Dessutom hävdar han att befolkningen i vargtäta län som Värmland och Dalarna vill ha vargarna in på knuten.

Karlssons förhoppning var att EU-kommissionen ska sätta stopp för den svenska regeringens golv på 180 vargar genom att inleda en juridisk talan i EU-domstolen – och där Naturskyddsföreningens högste företrädares önskan var att Sverige förlorar.

Det är slående vilken brist på inlevelse och förståelse Naturskyddsföreningens ordförande visar för de dokumenterade svårigheter som de boende i vargreviren vittar om, inte minst småbrukare och jägare.

Deras berättelser om en tillvaro präglad av tilltagande otrygghet, lemlästade får och jakthundar samt decimerade älg- och rådjursstammar i vargtäta miljöer, viftas kategoriskt bort och det lätt på ett nedlåtande sätt.

Alliansregeringen gör rätt, till skillnad från Naturskyddsföreningen och EU-kommissionen, att se vargfrågan i hela sin bredd och komplexitet - med hänsyn till svensk landsbygdsbefolknings rätt till trygghet, goda levnadsvillkor och bevarade utkomstmöjligheter. Landsbygden har också rättigheter.

Lennart Sacrédeus (KD), Mora, dalariksdagsman 2006-2010.