Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landets bästa strokeenhet finns i Mora

Strokesjuksköterskan Marianne Bertilsson på Mora lasaretts stroke enhet fick som representant för stroke enheten ta emot utmärkelsen "God Stroke vård" på onsdagen.
Tillsammans med stroke enheten vid Hässleholms sjukhus fick stroke enheten vid Mora lasarett omnämnandet för god stroke vård 2011 vid en konferens i Göteborg.

Det var fjärde gången som Riks-Stroke sjukhus utsåg de bästa enheterna i landet för God stroke vård.

Det är den senaste årsrapporten hämtad från det nationella kvalitetsregistret Riks-Stroke, som ligger till grund för bedömningen Årets Stroke-enhet 2011

Förutom Marianne Bertilsson var även stroke enhetens avdelningschef i Mora, Majvor Johansson på plats i Göteborg.

– Utmärkelsen bestod av diplom och blommor samt en check för att kunna bjuda enheten på kaffe med fika.

Marianne Bertilsson ser omnämnandet som ett kvalitetsbevis.

– Bedömningen av stroke vårdens kvalitet bygger på tolv olika målnivåer, bland annat den behandling patienterna fått under och efter sjukhusvården samt hur nöjda patienterna är medvården, berättar Marianne Bertillsson.

 Alla svenska sjukhus som vårdar strokepatienter i akutskedet deltar med uppgifter till ett kvalitetsregister, Riks–Stroke.

Syftet med registret är att bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet.

Riks-Stroke är unikt bland kvalitetsregistren eftersom det innehåller en kombination av uppgifter om vård och omhändertagande, boende, patientens upplevelser, både akut och efter tre och tolv månader efter insjuknandet.

 Riks-Stroke har funnits sedan 1994 och varje år registreras cirka 25 000 insjuknanden i Riks-Stroke.

Ytterligare fyra sjukhus fick ett särskilt omnämnande för God Stroke vård. Dessa sjukhus är: Bollnässjukhus, Kullbergska sjukhuset, Oskarshamns sjukhus och Piteå Älvdals sjukhus