Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LAN-partyt KurBits inleds med föredrag om ungdomars datorvanor

LAN-partyt KurBits i Säters Folkets hus innehåller även ett föredrag om ungdomars datorvanor.
– Det kanske kan ge en ökad förståelse mellan ungdomar och föräldrar, tror föredragshållaren Patrik Hillerström, lärare på Helixgymnasiet i Borlänge.

På lördag är det dags för LAN-partyt KurBits i Säters Folkets Hus. Bakom arrangemanget står föreningen E-sport Dalarna.

– I november visades en stor turnering i e-sport i Folkets Hus och då ville vi stötta det, så vi gick dit och tittade. Då träffade jag min gamla fritidsledare Peter Törnblom, numera föreståndare på Folkan. Vi snackade lite och sedan bestämde vi detta, berättar Mickael Jonsson, ordförande för E-sport Dalarna.

Mickael är även lärare på Helixgymnasiet i Borlänge och hans lärarkollega Patrik Hillerström kommer, i samband med insläppet vid klockan 10.00 på lördagen, att hålla ett föredrag om ungdomars datorvanor. Föredraget hålls för föräldrar eller andra intresserade. Det är Patrik Hillerström, lärare på Helixgymnasiet i Borlänge, som håller i föredraget.

– Jag har inte hållit något föredrag om detta för föräldrar tidigare. Detta kanske kan öka förståelsen mellan ungdomarna och föräldrarna, säger Patrik Hillerström och drar paralleller mellan en E-sportmatch och en fotbollsmatch.

– Jag vill att föräldrarna ska förstå att en e-sport-match är som en fotbollsmatch, man kan inte gå ifrån mitt i matchen, då drabbas lagkamraterna. Det är ju ingen förälder som vill att barnet ska lämna en fotbollsmatch mitt i matchen för att gå hem och äta, säger Patrik Hillerström.

LÄS ÄVEN: Mer information om LAN-partyt KurBits finns här.

KurBits pågår mellan klockan 10.00 på lördagen och 10.00 på söndagen.

– Vi har 200 biljetter till LAN-partyt och just nu (läs tidig tisdag eftermiddag) har vi sålt 167 biljetter. Vi har fått bidrag från sponsorer, vilket innebär att vi kan erbjuda priser i tävlingarna samt mat till de som är med och hjälper till. Det här kommer att bli kul, säger Mickael Jonsson.

LAN-partyt kommer i första hand att äga rum i danslokalen, men även inne i biosalongen.

– Alla deltagare har sina datorer med sig. Det blir en stor turnering i Counter-Strike, där lagen består av fem spelare vardera. Turneringen har 16 lag totalt, indelade i fyra grupper. En match i varje omgång kommer att spelas på scenen i biosalongen, så att publiken kan titta på de skärmar som vi kommer att sätta upp på scenen. Dessutom kommer vi att livesända turneringen via Twitch, som är som YoyTube för e-sport, säger Mickael Jonsson.

Föreningen har varit till Dreamhack, en enorm datorfestival, och lånat utrustning därifrån.

– Jag var själv engagerad i Dreamhack när det hölls i Kupolen. Men sedan lade jag av med spelandet. Nu har jag en tonårsdotter som spelar själv så då drog vi i gång föreningen E-sport Dalarna för att ungdomarna ska lära sig hur föreningslivet fungerar, berättar Mickael Jonsson.

Han kallar sig själv och de övriga i arrangörsstaben för "ett gäng gubbar som har varit med ett tag".

– Killen som sköter TV-produktionen sköter även TV-produktionen på Dreamhack. Tanken är att KurBits ska kännas som ett professionellt arrangemang i liten skala. Och föräldrar som inte riktigt förstår hur det fungerar, kan titta på. Det blir mer konkret när man kan följa matcherna på skärmarna i biosalongen, säger Mickael Jonsson.

Hur stort är LAN-partyt, jämfört med andra LAN-partyn i Dalarna?

– Jag har svårt att tro att det finns något större LAN-party i Dalarna just nu. Vi har 200 platser totalt och hoppas att biljetterna tar slut. Vi trodde på många deltagare från Säter med omnejd, men i stället kommer det mycket folk från Karlstad, Örebro och Göteborg, säger Mickael Jonsson och fortsätter:

– När man är med i ett e-sportlag så kan man ju ha lagkamraterna varsomhelst. Här är det någon i laget som bor i närheten och så kommer de övriga lagkamraterna hit för att spela turnerningen, säger Mickael Jonsson.

Deltagarna som inte deltar i turneringen, vad kommer de att göra?

– De spelar andra spel, som World of Warcraft, eller bara umgås. Detta är en social grej, ungdomarna kan komma hit och träffa folk. Och vi har ingen åldersgräns, vi testar utan någon gräns och ser hur det går, säger Mickael Jonsson.

Elever från Helixgymnasiet kommer att hjälpa till med arrangemanget.

– De har valt att inte spela själva, utan hjälpa till med andra saker som att fotografera och göra uppdateringar på sociala medier. De vill se hur det går till att arrangera en sådan här grej, säger Mickael Jonsson.

Läs fler nyheter från Säters kommun.

Läs fler nyheter från Borlänge kommun.