Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnar ungdomsishockeyn efter kritiken

/
  • Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson, till höger, samt de ansvariga för ungdomshockeyn i klubben, Andreas Olsson (stående) och Mattias Bossel, svarar på den senaste tidens kritik mot MIK.

Den senaste tiden har det varit hård kritik mot Mora IK:s ungdomsverksamhet.
Nu svarar klubben på kritiken.
– Vi gör inte allt rätt, men det är i alla fall vår vision.

Annons

Den sammanfattningen gör klubbdirektören Peter Hermodsson tillsammans med de två som den här säsongen delat på uppgiften som ungdomsansvarig i Mora IK; Andreas Olsson och Mattias Bossel.

Via insändare har det riktats skarp kritik mot klubben, att man i allt för tidig ålder riktar in sig på elittänkandet. Bland annat har ett ungdomslag lånat in spelare från andra klubbar till en cup i Leksand för spelare födda 2001.

En del av kritiken var att de ordinarie spelarna i det här laget nu fick flytta på sig för att ge plats till de nya i den aktuella cupen.

– Just den här cupen i Leksand såg vi som en möjlighet att bjuda in spelare med Moraanknytning för testspel. Anledningen till detta är att vi kommer behöva fler spelare för att få ihop två träningsgrupper nästa år, berättar "Abbe" Olsson

Först vid U16-lag är det enligt klubbens egen policy och det RF (Riksidrottsförbundet) rekommenderar som det är lämpligt att till exempel värva spelare och toppa lag.

En av insändarna hävdar att det förekommer mobbing i föreningen om man inte är tillräckligt bra och det ska ha skett utan att någon från Mora IK reagerat.

– Mora IK har nolltolerans mot mobbing. Vi har misslyckats om det visar att vi har ett endaste fall i föreningen, säger Hermodsson

– Vi vill att tränare och ledare ska se alla barn. Att se varje individs resultat och utveckling är viktigare än att vinna matcher och cuper. Om det förekommer att man på bekostnad av spelare toppar för att vinna till varje pris så måste vi jobba bort det. I Mora IK ska barnen lära sig att umgås i grupp, respektera varandra och helt enkelt bli bra medmänniskor, sen ska vi självklart spela ishockey också, säger Mattias.

För några år sedan drog Mora IK igång projektet "Framtidens stjärnor".

– Som ett led i det har vi arbetat fram en ungdomsfolder där vi är tydliga med vad som förväntas av ledare, föräldrar och våra barn.

– Det är en verksamhetsstyrning för våra ungdomslag och det är den vi skall arbeta efter, poängterar Hermodsson. Sedan är vi fullt medvetna om att ett förändringsarbete tar tid. Andra föreningar som gjort samma resa berättar att det tagit upp till tre år innan man har satt allt på plats.

I foldern som tagits fram står att läsa; "Så många som möjligt, så länge som möjligt".

– Det är det vi vill uppnå, dock är vi inte där ännu. Vi jobbar med ledarna, att de ska vara med på våra utbildningar, att de ska dela våra värderingar, säger Andreas.

"Abbe" Olsson har så ofta han haft möjlighet, besökt och varit med på de olika ungdomslagens träning, på läktaren eller på isen.

– Under en tvåveckorsperiod hinner jag se varje lag en träning, tyvärr kanske det inte har varit tillräckligt ofta.

Då Andreas Olsson och Mattias Bossel haft huvudansvaret för ungdomsverksamheten, har de personligen tagit illa vid sig av den kritik som riktats mot klubben. Båda lämnar därför sitt uppdrag inom ungdomsverksamheten och får i stället ansvar inom juniorverksamheten.

– Mora IK kommer att förstärka organisationen kring ungdom. Vår målsättning med Framtidens stjärnor ligger kvar och nu är det viktigt att vi gör rätt framöver för att skapa de bästa förutsättningarna för våra barn, säger Peter Hermodsson.

– Vi är medvetna om att vi har mycket att arbeta med och det gör vi varje dag. Jag vill ändå lyfta att vi har många fantastiskt bra ledare som delar våra värderingar och gör ett jättebra arbete med våra barn och ungdomar, poängterar klubbdirektören.

FLER INSÄNDARNA I ÄMNET:

* Mora IK, skäms!

Annons