Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarsatsningen borde ha kommit tidigare

60 läkartjänster står vakanta i Dalarna. Arbetsbelastningen vid länets vårdcentraler är omvittnad, både från personalen och från de patienter som tvingas stå i kö för att få hjälp. I fredags kunde tidningen på nyhetsplats berätta att landstingets vänstermajoritet nu vill ta ett rejält grepp för att åtgärda bland att läkarbristen. 80 miljoner kronor är ledningen beredd att satsa för att försöka få fler läkare till länet och samtidigt ge en tydlig signal om att det är primärvården som ska rustas.

Initiativet förtjänar beröm. Men det en berättigad fråga varför det har dröjt så länge att inse problemen? De 138 läkare som i dag upprätthåller primärvårdsverksamheten har fått slita i många år på grund av underbemanningen, även om de fasta läkarna i viss utsträckning har fått avlastning tack vare systemet med stafettläkare. Men lösningen har varit kostsam för landstinget i Dalarna och pengar har som bekant varit en bristvara.

Landstingsledningens målsättning om att redan 2017 ha löst läkarbristen är högt ställd. Sannolikt är den orealistisk, så vida inte landstinget i Dalarna tänker erbjuda löner och andra förmåner som framställer länet i en gräddfil som andra landsting inte kan leva upp till. Även om antalet utbildningsplatser till läkaryrket har stigit under senare år blir det svårt att möta efterfrågan eftersom pensionsavgångarna är betydande också bland läkarna.