Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: "Orimligt att skriva intyg till Försäkringskassan"

Försäkringskassan borde sluta att skylla på läkarnas intyg när någon hamnar mellan stolarna i socialförsäkringsdjungeln. Det tycker läkaren Lars Wiklund från Leksand som tröttnat på orimliga krav när det gäller intyg.
– Vi får tillbringa två tredjedelar av vår tid framför datorn istället för att försöka bota sjukdomar, säger han.

I går berättade DT om Svärdsjöbon Rolf Svärdström, som efter tolv år plötsligt blev friskförklarad av försäkringskassan och fick sin sjukersättning indragen. Detta trots att fyra läkare intygat att han är för sjuk för att jobba. A-kassa kan Rolf Svärdström inte heller få efter så lång tid. Han lever nu utan inkomst.

Försäkringskassans områdeschef Ingo Tängerby kommenterade inte det enskilda fallet. Men att fyra läkarutlåtanden underkänns tyckte han inte alls var konstigt.

– Tyvärr är det fortfarande så att läkare har svårt att beskriva funktionsnedsättning, sade Ingo Tängerby till DT.

– Det är jätteviktigt hur läkaren skriver, många har blivit bättre på det. Vi ska kunna läsa det och göra en bedömning, fortsatte han.

 

Detta har fått läkaren Lars Wiklund att ilskna till och skriva ett öppet brev till Ingo Tängerby. Han anser att kraven på intygsskrivande ger allmänläkarna på vårdcentralerna en orimlig arbetsbörda och dessutom av sådant de inte har utbildning för.

– I grundutbildningen ingår inte att kunna bedöma arbetsförmåga, säger han.

Enligt Wiklund får det ta 30-60 minuter att läsa tidigare journaler, träffa patienten, undersöka denne, ställa diagnos och skriva ett fyrsidigt intyg där man ska bedöma något man inte har utbildning för.

– Hur ska en läkare kunna veta hur det ser ut på alla arbetsplatser? frågar han sig.

– Det krävs att vi ska göra sådant vi inte har utbildning för, på tid vi inte har. Det är inte konstigt om intygen utifrån detta har brister.

 

Lars Wiklund är numera pensionär men fortfarande aktiv som hyrläkare. Han har sett hur arbetsbördan ökat dramatiskt de sista fem-tio åren.

– Intygen är det största enskilda arbetsmiljöproblemet för allmänläkarkåren och huvudorsaken till att det är så svårt att rekrytera nya läkare till en blödande primärvård, säger han.

Även om Wiklund är kritisk, så anser han inte att felet är försäkringskassans utan ett systemfel.

– Man kräver sådant av oss som inte går. Det måste lösas på ett annat sätt.

Hur då?

– Det är svårt att säga, men man kan ju göra som i andra länder där man skiljer på de läkare som bedömer arbetsförmågan och de som tar hand om sjukdomar, säger Lars Wiklund.

– Men vill vår huvudman att vi ska fylla i en massa intyg på vårdcentralerna, då måste de se till att vi blir fler så att vi får tid till det.