Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare fick 600 000 i avgångsvederlag

Nyligen köptes en läkare ut för totalt 600 000 kronor.
– Ett misslyckande för oss, men det gick inte att lösa på annat sätt, säger personalansvarige Robert Carlsson.

Dalarna går mot strömmen. Sjukvårdens kostnader för avgångsvederlag minskat kraftigt de senaste åren. I vissa fall har det dock blivit dyrt för landstinget.

Ett av de senaste fallen som nyligen resulterade i ett avgångsvederlag i Dalarna berörde en specialistläkare i chefsposition. Det hela inleddes när flera av läkarens kolleger kontaktade arbetsledningen och förklarade att de skulle säga upp sig om läkaren inte omplacerades.

– Läkaren var mycket duktig och kompetent. Inget snack om den saken. Problemet var att samarbetet var minst sagt dåligt inom gruppen. Vi tvingades ta tag i saken, säger Robert Carlsson vid landstingets personalavdelning.

Expertgruppens utredning visade att en rehabilitering inte var en lösning. I stället föreslogs en omplacering till en annan klinik.

– Men läkaren ville inte gå med på det. Vi satte oss ned och diskuterade saken. Det resulterade i att läkaren på egen begäran sade upp sig - mot ett avgångsvederlag, säger Robert Carlsson.

Kostnaden för landstingets del blev tio månadslöner á 63 000 kronor. Totalt drygt 630 000 kronor.

– Tio månaders avgångsvederlag är normen för oss. Det inträffar bara i undantagsfall. Tänk på att vi har hundratals personalärenden varje år. Vi har 8 500 anställda. Bara en handfull, 3-4, resulterar i att den anställde lämnar oss med avgångsvederlag. Varje sådant tillfälle är dock ett misslyckande för oss, säger personalansvarige Robert Carlsson vid landstingskansliet i Falun.

I landet som helhet ökar kostnaderna för avgångsvederlag och utköp av personal. I Dalarna har de minskat kraftigt de senaste fem åren. 2007 betalade landstinget ut hela 6,9 miljoner i avgångsvederlag. I fjol 2 miljoner.

– Vi tyckte att utvecklingen med avgångsvederlagen började gå för långt. I stället för att sätta in humana personalåtgärder betalade vi i för stor grad avgångsvederlag för att bli av med problem. Det var inte bra, säger Stikå-Mjöberg.

Landstingsledningen beslutade att i projektform anställa tre personer som uteslutande skulle jobba med personalärenden som riskerade hamna i avsked, avgångsvederlag eller omplaceringar. Chef blev nuvarande personalchefen för sjukvården, Stefan Lindskog.

Redan efter ett år, 2008, hade kostnaderna för avgångsvederlag minskat med hela 2,5 miljoner.

– Det visade sig snabbt att den ekonomiska "vinsten" vida översteg kostnaderna vi hade för den expertgrupp på tre personer som vi skapat. Men framförallt vad det här en vinst för den enskilde, som via rehabilitering, stöd och hjälp kunde stanna kvar, säger Stikå Mjöberg.

Sedan några år är HR-verksamheten permanent, politiskt finansierad och sanktionerad.

– Vi har inte ångrat oss. Tvärt om. Nu har vi en grupp som är riktiga experter på detta. De kan hjälpa, sätta in rehabåtgärder och ge stöd. Det handlar också om utbildning av chefer och anställda.

– I endast undantagsfall de senaste åren har vi tvingats ta till uppgörelser om ett avgångsvederlag. Man ska komma ihåg att gruppen jobbar med hundratals personalärenden varje år. I enstaka fall - 3-4 stycken - slutar det tyvärr i en situation där avgångsvederlag är enda utvägen, säger Karin Stikå-Mjöberg.