Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre skatt för företag i Bullermyren och Tjärna Ängar

Tjärna Ängar och Bullermyren kan bli nystartszoner.
– Förslaget tar sikte på stadsdelar med låg sysselsättningsgrad, säger Henrik von Sydow (M), ordförande i riksdagens skatteutskott.

En statlig utredning om nystartszoner föreslår skattelättnader för företag i stadsdelar med utbrett utanförskap. Borlänge är en av de tolv kommuner som nämns i utredningen.

Områden som kan klassas som nystartszoner har låg sysselsättningsgrad, många invånare med långvarigt försörjningsstöd och en förhållandevis hög andel invånare med låg utbildningsnivå.

Syftet med nystartszoner är att öka nyföretagandet och få fler i sysselsättning. Målet är både nya företag och att få redan etablerade företag att växa. Under måndagen besökte Moderaternas ledamöter i riksdagens skatteutskott Borlänge.

– Moderaterna vill pröva skattereformer som ger minskat utanförskap, fler jobb och ökad sammanhållning. Förslaget om nystartzoner är ett spännande och intressant förslag, säger Henrik von Sydow (M), skatteutskottets ordförande.

Borlänge är en av de kommuner som kan få en nystartzon. I dagsläget är det Tjärna Ängar och Bullermyren som nämns.

– Det här tar sikte på stadsdelar med en låg sysselsättningsgrad, en hög andel som är beroende av försörjningsstöd och en hög andel som inte har gymnasieexamen. Då pekas delar av Borlänge ut som möjliga nystartszoner, säger Henrik von Sydow.

I Borlänge träffade Moderaterna en del företagare, för att diskutera förslaget. Utredningen ska ut på remiss, där olika instanser ska tycka till. Den nya lagen kan träda i kraft 1 januari 2014.

– En del i vårt remissarbete är de här besöken där vi besöker olika delar av Sverige som berörs av utredningen, berättar Henrik von Sydow.

Han säger att han får både ris och ros.

– Det förs fram synpunkter om hur gränserna ska dras men också att det skapar möjlighet för företag att växa och anställa fler. Vi får bra synpunkter och bra frågor som vi tar med oss i den fortsatta processen. Det här är viktigt tillsammans med andra sociala insatser, som bra skolor i områden med utbrett utanförskap, och en trygg stadsdelsmiljö, menar von Sydow.

Ulla Olsson (M), oppositionsråd i Borlänge, ser positivt på tankarna:

– Det är bra med allt som kan hjälpa oss i Borlänge, och det är bra att Borlänge uppmärksammas, säger Ulla Olsson som menar att även Jakobsgårdarna bör kunna klassas som nystartszon.