Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laggarudden växer

Laggarudden vid Väsman, tre kilometer utanför Ludvika, växer som bostadsområde.
Nu har kommunen tagit fram ett planförslag som ger möjlighet för byggande av ytterligare cirka tio villor efter Lilla Laggaruddsvägen.

Annons

Allmänheten inbjuds till informationsmöte i Folkets hus den 19 november klockan 18.00 och efter samråd och utställning under vintern är det tänkt att planen ska kunna antas senast i juni 2013.

Förslaget innebär att Lilla Laggaruddsvägen förlängs mot Sörvikshållet. I nya villaområde ges också plats för något som kallas för mindre naturområde.

"Man ska kunna gå mellan Laggaruddsvägen och Lilla Laggaruddsvägen och kunna nå skogen norr om planområdet. Ett annat syfte med naturområdet är att kunna gallra skog som skymmer utsikten mot Väsman", skriver stadsarkitekten Göran O. Sundell och planarkitekten Torkel Berg.

Tjänstemännen har skissat på relativt stora villatomter; från 1 500 kvadratmeter till upp mot 4 000 kvadrat. Huvudbyggnaden föreslås få ta max 12 procent av tomtarean medan komplementbyggnader får ta max sju procent.

Byggnaderna ska placeras så att alla villaägare har sjöutsikt. För att förbättra sjöutsikten rekommenderas tvåvåningshus för tomterna ovanför vägen. Hus på tomterna nedanför vägen får ha en nockhöjd på huvudbyggnaden på max nio meter så även här medges tvåvåningshus.

Som en negativ faktor med området nämns förekomsten av yngre graniter som är rika på uran, vilket kan ge upphov till radonproblem.

"Risken är särskilt stor där jordtäcket är tunt, (...) särskilt på de högst belägna tomterna. Därför måste husen byggas radonsäkert i hela planområdet", understryker Sundell och Berg

Beträffande den tekniska försörjningen kommer kommunalt vatten och avlopp att dras till området. Däremot planeras inget gemensamt uppvärmningssystem men tjänstemännen förordar bostadshus i form av så kallade passivhus eller lågenergihus. Hus som värms med olja eller direktverkande el se som "olämpligt".

Vad det kan bli för tomtpriser är oklart. Men vid senaste utbyggnadsetappen på Laggarudden med 19 tomter varierade priserna mellan 275 000 och 325 000 kronor. De tomterna mäter från 1 790 till 2 300 kvadrat.