Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läget klarnar kring SD-mandaten

Av tio SD-mandat totalt i kommunfullmäktige för Ludvika och Smedjebacken tycks nu åtta vara klara för personer som verkligen är medlemmar i partiet.
Ett mandat i Ludvika tar dock nationalsocialisten Pär Öberg och ett i Smedjebacken finns det fortfarande frågetecken kring.

För att börja med det sistnämnda har Sverigedemokraternas distriktsordförande Jenny Nordahl inte hunnit kontakta 23-årige Tobias Johansson, som via sex personröster kom in på en av de öppna platserna på partiets lista i Smedjebacken.

Tidningen har inte heller lyckats nå Tobias Johansson, som enligt Jenny Nordahl inte är medlem i partiet.

– Nej, inte nu i alla fall. Men jag ska söka honom så får vi se.

I övrigt är det i Smedjebacken klart att enda namnet på valsedeln, Johan Persson, samt Einar Ågren tar varsitt av SD:s tre mandat.

– Ja, jag tar platsen, säger Einar Ågren som fick fyra personröster.

Han sitter för närvarande som politisk vilde på en SD-plats i fullmäktige, men då han på senare tid blivit medlem i partiet ska han fullt ut representera Sverigedemokraterna kommande mandatperiod.

– Jag kan säkert göra någon nytta i fullmäktige.

I Ludvika fick SD sju mandat, varav de fem första tillfaller listade namn. Ett sjätte mandat kommer Roland Johansson, 67, att acceptera.

– Ja, jag har träffat honom. En jättetrevlig man och medlem i partiet. Med honom blir det en SD-grupp om sex personer i Ludvika, säger Jenny Nordahl.

Roland Johansson själv vill inte uttala sig till tidningen.

– Jag kommenterar inget åt er, säger han.

Därmed återstår en plats, nämligen den som Svenska Motståndsrörelsens Pär Öberg via 18 personröster tar hand om.

Någon nationalsocialist vill emellertid Sverigedemokraterna inte ha på "sin plats", varför Jenny Nordahl och den lokale SD-basen Benny Rosengren bokade ett möte med Pär Öberg.

Med på mötet, som ska ha hållits på gågatan i Ludvika, var också Pär Sjögren. Även han är med i Svenska Motståndsrörelsen och var med 21 personröster nära en fullmäktigeplats i Borlänge.

– Vi frågade helt enkelt Pär Öberg om han ville lämna tillbaka sitt mandat till oss men det ville han inte, säger Jenny Nordahl.

Pär Öberg själv bekräftar detta till tidningen, liksom uppgiften att han under mötet ska ha sagt att han i de flesta fullmäktigefrågorna räknar med att rösta som Sverigedemokraterna.

– Ja, så är det, säger Öberg utan att vidare utveckla vilka frågor han då tänker på.

Jenny Nordahl avslutar:

– Vilka frågor det kan vara var inget som diskuterades under mötet. Nu är det som det är. Öberg tillhör inte SD och vi får i Ludvika jobba vidare med en fullmäktigegrupp på sex personer.