Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägenhetsförsäljning oroar inte omsorgsnämnden

Tunabyggen planerar att sälja 298 omsorgslägenheter.
Omsorgsnämndens ordförande Barbro Hietala Nordlund (S) känner ingen oro.
– Jag har tyckt att kommunen ska äga fastigheter där verksamhet bedrivs. Men jag har lämnat det förhållningssättet.

Kommunledningen har tidigare sagt sig vara öppen för att privata företag bygger nya äldrebostäder i kommunen.

Nu planeras även försäljning av stora delar av befintligt bestånd.

– Tunabyggen gör det för att kunna ta ett bättre ansvar för renoveringar och att inga hyresrätter omvandlas till bostadsrätter, säger Barbro Hietala Nordlund.

Och fortsätter:

– Ideologiskt har jag i hela mitt liv tyckt att man ska äga husen där man har verksamhet. Men jag har lämnat det förhållningssättet. Jag har sett att det kan fungera bra ändå.

Hon menar att det som kan vara en fara är vad som händer vid en eventuell vidareförsäljning.

– Men det finns möjligheter att skriva in återförsäljningsklausuler. Jag vet också att det finns seriösa fastighetsförvaltare som är intresserade och Tunabyggen skulle aldrig schabbla bort det här. Om jag jagar upp mig blir andra också uppjagade. Det finns inte anledning till det. Det finns mycket positivt med det här också, och vad är alternativet?

Barbro Hietala Nordlund menar att om det ska bli nya omsorgsbostäder i Borlänge, och det behövs, så måste man vara beredd på att andra än Tunabyggen kan bygga.

– Alternativet är att det inte blir något och så kan man inte ansvarsfullt hantera det. Jag har bestämt mig för att inte dramatisera det här i onödan.

Hyresgästföreningen spekulerar i att det kan bli högre hyror.

– Men det är fortfarande så att hyror ska förhandlas, även Tunabyggen måste ibland förhandla upp hyror för att de ska klara sig. Fastigheter är affärsverksamhet. Hur lite jag än skulle vilja det, så är det så, säger Barbro Hietala Nordlund.