Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagen gäller också i Dalarna

Bussoperatören Nobina kommer noga att läsa Region Dalarnas tilldelningsbeslut och fundera några dagar på om de ska överklaga också Dalatrafiks nya upphandling med Sambus och Keolis.

– Trots att domstol dömt ut Dalatrafiks förmåga att handla upp kollektivtrafiken tar man sig rätten att tilldela trafik efter eget godtycke.

– Vi kan konstatera att en tilldelning har gjorts för att kringgå rådande avtalsstopp. Detta sker i strid mot vårt legala system, i strid mot domstolens enskilda beslut och i strid mot att Nobina har rätt att få sin sak prövad, säger Maryam Yazdanfar, public affairs- och kommunikationschef på Nobina som inte fick chans att lämna anbud.

– Att på detta sett exkludera Nobina från processen gör att upphandlingen saknar alla möjligheter att bli affärsmässig. Resultatet blir att Dalarnas skattebetalare får betala ett alldeles högt pris för kollektivtrafiken, hävdar hon.

Hon berättar att Nobina sökt dialog med Dalatrafik

– Vi har inte erbjudits någon som helst möjlighet till dialog med Dalatrafik, trots otaliga försök från vår sida. Det är oerhört märkligt då praxis i branschen är att förlänga avtal med befintligt trafikföretag. Dessutom har Nobina erbjudit Dalatrafik att köra trafiken med hög kvalitet och attraktiva lösningar till ett lägre pris än vad Dalatrafik tidigare ansett vara en bra och accepterad prisnivå, säger hon