Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Låga lärarlöner drabbar eleverna"

Att Säters kommun ligger i det absoluta bottenskiktet i landet när det gäller lärarnas löner kommer inte som en överraskning för lärarfacken.
– Att ha löner som ligger på en bottennivå bland landets kommuner är ju knappast bra reklam när man ska rekrytera. Då är det eleverna som blir drabbade, säger Berndt Larsson. kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

I lönejämförelsen som förbundet presenterade i veckan kom Säter med 27 173 kronor i månaden som medellön för gymnasielärarna trea från botten. Det är långt under snittlönen i landet på 29 600 kronor.

Grundskolans lärare har en medellön på 26 169 kronor i månaden. Här hamnar Säter föga smickrande på plats nummer 27 från botten. I det fallet ligger Säters lärare nära 2 000 kronor under snittlönen för hela riket.

– I Säter ses lönenivån som förhandlats fram centralt som ett tak för hur höga löner lärarna kan få. I de flesta kommuner ser man i stället den framförhandlade nivån som ett golv som man förhandlar vidare från lokalt, säger Berndt Larsson.

Lärarna i Säter har varit väl medvetna om att deras löner är låga. Att det var så här illa kom ändå som en överraskning.

– Undersökningen är ny i sitt slag. Att våra löner är bland de absolut lägsta i landet hade vi kanske inte trott.

Enligt Berndt Olof Larsson drabbar de låga lönerna inte bara lärarna utan i hög grad även eleverna,

– En kommun som befinner sig i bottenskiktet när det gäller lärarnas löner lär få svårt att rekrytera. Det blir ungdomarna som får sitta emellan om det inte går att få fram utbildade lärare, förklarar han.

Frågan ska tas upp på ett styrelsemöte på onsdag. Senare kommer lärarfacket att kräva besked från kommunledningen vad de tänker göra åt saken.

– Det kanske inte går att rätta till i ett slag. Vår ambition kommer att vara att lärarlönerna i Säter ska ligga om inte i toppen i alla fall i mellanskiktet, säger Berndt Larsson.

Kommunalrådet Abbe Ronsten (S) är bekymrad men också överraskad över att Säters bottenplacering.

– Vi har i ett antal år jämfört oss med kommuner med samma lönesystem i länet och fått indikation på att vi legat hyfsat bra till. Nu visar det sig att lärarlönerna i hela länet ligger under genomsnittet, det kände vi inte till.

Enligt Ronsten är gymnasielärarnas låga löner ett arv från Borlänge kommun som fram till 2010 hade ansvaret för Dahlandergymnasiet.

– Lärarna på Dahlandergymnasiet hade de lägsta lönerna i Borlänge och vi har inte haft möjlighet att rätta till lönenivån där sedan vi tog över ansvaret, säger han.

Abbe Ronsten vill inte utlova några omedelbara löneförbättringar för lärarna.

– Vi måste analysera varför vi har fått fel signaler och vilka förklaringar som kan finnas bakom det här. Det kan ju till exempel vara så att vi har haft många pensionsavgångar och fått in lärare med en lägre ingångslön, säger han.

I jämförelsen redovisas bara de 50 kommuner som ligger sämst till. Många dalakommuner placerar sig i den gruppen. Dock inte Hedemora som inte finns med på bottenlistorna.