Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddat för Stora Tuna kyrkliga lekmannakår – religionsvetare på besök

När religionsvetare Michael Toivio gästar Stora Tuna kyrkliga lekmannakår är temat konflikten Israel - Palestina. "En väldigt laddad fråga" för läraren i tillämpad etik och moral vid Högskolan Borlänge.

Michael Toivio pekar ut treh eta konfliktfrågor: kontrollen över Haram al Sharif/Tempelberget, bosättarfrågan på av Israel ockuperat område i Palestina samt debatten om bojkott av Israel.

– Tempelberget i Jerusalem är centrum för de kristna, judiska och muslimska fundamentalisternas apokalyptiska drömmar. Tempelberget är en plats där nationalism och religion förenas till en explosiv krutdurk.

– En gnista här, som ett försök att spränga moskén, kan antända en världsomfattande vrede bland 1,5 miljarder muslimer världen över och utlösa ett religionskrig, berättar Michael Toivio.

FN:s säkerhetsråd har godkänt en resolution i som förbjuder Israel att bygga bosättningsområden på ockuperad palestinsk mark.

Han fortsätter:

– Enligt många bedömare bryter Israel med sin bosättningspolitik flagrant mot internationell rätt. Israels politik har ingen grund i internationell rätt och säkerhetsrådet kräver att Israel upphör med allt byggande på ockuperad palestinsk mark på Västbanken och östra Jerusalem.

– Tonläget i debatten om bojkott av Israel är mycket högt. Frågan går helt enkel inte att diskutera.

En pensionerad präst inom Svenska kyrkan ville ha en rättvis fred mellan Israel och Palestina och hävdade att det var dags för bojkott av israeliska varor producerade på den ockuperade Västbanken.

– Ärkebiskop Antje Jackelén har förtydligat att Svenska kyrkan inte förespråkar en bojkott av alla varor från Israel utan däremot sådana med en ursprungsmärkning från ockuperade områden.

Michael Toivio berättar initierat om Tempelberget som Haram al Sharif och förvaltas av Waqf.

Waqf är i islamiska länder en gåva till Gud i välgörandesyfte och har förvaltat Tempelberget efter islams återerövring av Jerusalem år1187

– Israeler får besöka Tempelberget men får inte be på platsen. Samtidigt har Israel infört restriktioner för muslimer att besöka Tempelberget.

Västbankens största stad, Hebron, har blivit en symbol i den blodiga konfrontationen mellan palestinier och israeler. Hebron spelar en ledande roll för den palestinska ekonomin.

– Hebrons huvudgata Shuhada Street med 450 affärer och 100-tals bostäder har stängts av och utrymts för att skydda en bosättargrupp, berättar han också.

Michael Toivio kommer med en frireligiös bakgrund från Björneborg i Finland.

Han säger öppet att han är israelvänlig och påpekar i samma andetag att internationell rätt och mänskliga rättigheter bör gälla när man analyserar läget och tar ställning i konflikten mellan Israel och Palestina samt att alla länder bör respektera varandra.