Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lacka bilar är hennes grej

Hon var en blyg, skoltrött och less tonåring tills hon upptäckte sin stora passion – billackering. Nu har 20-åriga Sofie Persson från Insjön rest runt på billackeringsprojekt i Tyskland, Danmark och Norge.
– Jag hoppas kunna inspirera andra med min resa, säger hon.

Annons

Högstadietiden på Insjöns skola var en plåga för Sofie Persson.

– Jag var fruktansvärt skoltrött och struntade i allt som hade med skolan att göra. Men min pappa sa du kommer inte undan, berättar hon.

De praktiska ämnena som idrott, slöjd och musik var hennes styrka. Tillsammans med sin pappa började hon fundera på vad hon ville bli – kanske billackerare? Hemma på gården hade det alltid mekats med en massa fordon.

Efter ett telefonsamtal till Björn Wilhelmsson på Lackskolan i Falun, en gren av Haraldsbogymnasiets fordons- och transportprogram, blev Sofie lovad att komma och prova på i tre dagar. Det kändes rätt direkt. För att komma in fick hon kämpa hårt för att få upp sina betyg. När hon väl lyckades blev det vändpunkten.

– I Insjön hade jag levt så skyddat – det här var som att komma till en annan värld. Det första halvåret var jag väldigt blyg och sa inte mycket. Det var Björn som drog fram mig, berättar Sofie.

– Jag kunde komma med en idé, få den godkänd och visa att jag kunde slutföra den. Då vann jag hans respekt. Det var häftigt att få skapa själv och se hur motiv växte fram på bilplåtarna.

Sofie blev tillfrågad att, tillsammans med tre andra elever, åka till Tyskland och representera Lackskolan under Paintwork@Europe – ett samarbete mellan fem lackeringsutbildningar i Europa.

– Jag var väldigt nervös över hur det skulle gå med engelskan, prata inför folk och hålla presentationer, säger Sofie.

Men efter det har det bara rullat på. Nu har Sofie gjort ett tiotal resor till Tyskland, Danmark och Norge.

– Det är så man växer. När man måste ansvar, ta kontakt med människor och samarbeta. Det ger en självförtroende att våga mer, säger hon.

Förra året fick Sofie sitt gesällbrev i danska Silkeborg – något som inte är möjligt att ta i Sverige. Hon blev dessutom uttagen till Yrkes-SM i Malmö där hon kom tvåa.

Just nu arbetar Sofie på Olofssons bil i Haninge, Stockholm.

Men redan i vår väntar nästa utmaning: då ska hon gå som trainee hos kemiföretaget Basf i Köpenhamn under ett år.

– Det är svårt att veta som 15-åring vad man vill göra med sitt liv. Men det finns ett yrke för alla – så hitta din grej och kör på det. Man kan alltid ändra sig, säger Sofie Persson.