Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkvecka med hovsång och ljus

Nästa vecka arrangeras återigen Kyrkveckan.
Ett evenemang där kyrkan under en vecka lite grann byter både skrud och arena.
– För att kunna möta människor i vardagen är det viktigt att kyrkan finns på många olika arenor, förklarar kyrkoherde Ann-Gerd Jansson.

Kyrkveckan är en satsning som Svenska Kyrkan i Borlänge hållit på med i drygt sju år och ursprungstanken var helt enkelt att finna nya former och platser för mötet mellan kyrka och människor. Något man lyckats bra med och programmet för Kyrkveckan, som pågår såväl i Stora Tuna kyrka som vid Galaxen, är i år mer fullmatat än någonsin tidigare.

– Det stämmer. Vi har till exempel efter fem år av övertalningsförsök äntligen lyckats få f d ärkebiskopen KG Hammar att komma hit och föreläsa. Han har i hög grad bidragit till en ökad öppenhet inom Svenska kyrkan och jag misstänker att det blir en mycket välbesökt föreläsning, menar Ann-Gerd Jansson.

Årets tema för Kyrkveckan är "Minnen och människor" och runt detta kommer de två tunga inbjudna föreläsarna KG Hammar som författaren Göran Rosenberg att tala. F d ärkebiskop Hammar håller sin föreläsning på måndagen medan Göran Rosenberg är på plats under onsdagen.

– Rosenberg är ju en person som gjort en intressant livsresa vilken han på ett gripande sätt beskriver i sin senaste bok. Den här föreläsningen är det verkligen roligt att kunna bjuda Borlängeborna på, säger Lars Sparrman, utbildningssekreterare inom kyrkan i Borlänge.

Musik blir det mycket av när förskolan intar Galaxen på tisdagen. Då står kyrkans förskoleverksamhet i centrum och en av gästerna är Dan Bornemark som bjuder på föreställningen Från fruktsallad till minitrams". Annars är Kyrkveckans stora musikaliska upplevelse onsdagskvällens dubbelkonsert med hovsångerskan Malena Ernman och Borlängebördiga sopranen Hanna Husáhr.

– Förhoppningen är att kyrkan då är fylld till sista plats. De bägge gjorde ju tidigare i år en mycket uppskattad konsert i Dalhalla så detta är verkligen något utöver det vanliga, menar Ann-Gerd Jansson.

Under onsdagen, som är Kyrkveckans sista dag, hålls det också öppet hus vid kyrkans ungdomsgård Humlan.

– Dit hälsar vi både nuvarande och gamla besökare välkomna. Gården har ju varit i drift sedan 1969 så givetvis har många Borlängebor minnen därifrån.

Konserter och föreläsare i all äran, men frågan är om inte Kyrkveckans mest spektakulära upplevelse är "Kyrka i ljus" på söndagskvällen. Då kommer hela Stora Tuna kyrka att ljussättas på ett vackert och stämningsfullt sätt både in- och utvändigt. Något som ifjol blev en stor succé.

– Det blev väldigt lyckat och uppskattat förra året och därför satsar vi ännu mer i år. Nu kommer vi att montera dubbelt så många lampor och strålkastare. När kyrkobyggnaden blir belyst på olika sätt och med olika färger så får man en helt annan syn på den, säger kyrkvaktmästaren Daniel Jernström som tillsammans med Per Larsson är de som ligger bakom ljussättningen som i år är inspirerad av bibelns skapelseberättelse.

– Ljussättningen vävs samman med kör- och orgelmusik och jag tror nog vi kommer att ha en hel del överraskningar att bjuda på, utlovar ljussättare Jernström.

Kyrkoherde Ann-Gerd Jansson kan givetvis inte annat än att se fram emot den stundande "Kyrkveckan".

– Det här blir bra. Kyrkveckan får allt fler besökare och nu när evenemanget blir lite mera känt så ärt det också många som går och väntar. Här kan man uppleva sång, musik, samtal och glädje och ska Svenska kyrkan vara en kyrka mitt i livet så måste vi också finnas på andra arenor och i andra former än de traditionella, konstaterar hon.