Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkopolitiker hoppar av

Då kyrkofullmäktige skulle ta ställning till Anna Heds och Eva Lena Ekbloms uppmärksammade avgångar från kyrkopolitiska uppdrag i Mora församling visade det sig att ytterligare två kyrkopolitiker avsäger sig förtroendeuppdrag, Jaakko Mattila och Margaret Linder.

I tisdags meddelade Anna Hed och Eva Lena Ekblom att de vill lämna några av sina uppdrag inom församlingen.

Anna Hed har varit ordförande i kyrkofullmäktige och ledamot i kyrkorådet. Hon lämnar ifrån sig ordförandeklubban men stannar kvar i fullmäktige.

– Av hänsyn till dem som röstat på mig, skriver hon.

Likadant skriver Eva Lena Ekblom som säger ifrån sig uppdraget som 2:e vice ordförande och ledamot i kyrkorådet.

Båda två skriver att de inte kan ta ansvar för hur Mora församling styrs och leds. De förklarar att deras engagemang för kyrkan är fortfarande stort och de önskar inget hellre än att den kraft som finns inom kyrkan kunde fokuseras på att utveckla den fina verksamhet som finns i Moras, Solleröns, Venjans och Våmhus sammanslagna församlingar.

Varken Anna Hed eller Eva Lena Ekblom vill berätta mer i detalj om vad deras missnöje med leningen och styrningen av församlingen beror på. De har pekat på avsaknaden av en församlingsinstruktion som ett problem som försvårar arbetet.

Kyrkorådets ordförande Lennart Thorslund och kyrkoherden Karin Egebjer är de två som är närmast ansvariga för hur församlingen styrs och leds.

Lennart Thorslund säger att de här avgångarna kom som en blixt från klar himmel.

– Jag vet inte vad de syftar på, säger han.

Karin Egebjär lämnar ingen annan kommentar än att hon varit här så kort tid. Då det gäller församlingsinstruktionen säger hon att biskopen kontaktats och att instruktionen ska formaliseras.

Jaakko Mattila och Margareta Linder hänvisar till personliga skäl då de avsäger sig sina uppdrag. Margareta Linder är ledamot i kyrkofullmäktige och ersättare i kyrkorådet. Jaakko Mattila har flera uppdrag, bland annat är han ledamot och 2 vice ordförande i kyrkofullmäktige.

Jakko Mattila vill inte säga annat än att han säger ifrån sig av personliga skäl men han fäller ändå en intressant kommentar.

"Flickorna har förklarat krig, de är unga och kraftfulla".