Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkliga högtider i Smedjebacken

Söndagen blev ovanligt högtidlig för församlingarna i Smedjebacken.
I Allékyrkan firade såväl baptistförsamlingen som missionsförsamlingen 150-årsjubileum.
Några hundra meter därifrån var biskopen med och invigde Norrbärke församlings nya Kyrkans hus.

För att börja i Allékyrkan hade över 100 medlemmar i de olika frikyrkoförsamlingarna samlats för att fira jubileumsgudstjänst, till minne av att såväl Baptistkyrkan som Missionskyrkan haft verksamhet i Smedjebacken ända sedan 1862 – alltså i vardera 150 år.

Dagen till ära framträdde sånggruppen Tre Ess, en ungdomskonstellation från 1970- och 80-talet som nu under ledning av Gunnel Näsfors hade samlats igen. När de sjöng Dela med dig blev stämningen på topp inne i kyrksalen.

Efter gudstjänsten väntade en måltid samt möjlighet att titta på den stora minnesutställning som hade satts samman, med mängder av bilder och klipp från de två jubilerande församlingarnas många år.

Ungefär samtidigt som detta skedde var nattvarden färdig i Norrbärke kyrka, varpå en procession med ett par hundra deltagare tågade till nya Kyrkans hus (gamla Rubens möbler).

Där avslutades gudstjänsten med förbön, välsignelse och psalmsång.

Biskop Thomas Söderberg sa:

– Människor behöver mötesplatser av skilda slag. Det här huset, Kyrkans hus, är en sådan mötesplats där Norrbärke församling kan bjuda in till möten på olika sätt.

När gudstjänsten var över väntade en måltid för alla kyrkobesökare.

– Ja, nu blir det fest, sa kyrkoherde Niklas Lång leende.