Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkans roll i välfärden diskuterades

Med en konferens i Cassels inledde Västerås stift i går ett stort kompetensutvecklingsprojekt.
Konferensen handlade om kyrkans roll i välfärden och bland gästerna fanns Jens Spendrup, Marcus Birro och Ludvikas kommunalråd Maria Strömkvist.

Inbjuden var också Samarkands vd Lars Lindblom som konstaterade att det handlade om komplexa, stora övergripande frågor som kan ta nog så lång tid att lösa.

– Men det är alltid intressant att träffa andra människor och berätta hur vi och kommunen jobbar, säger Lindblom.

Han betonade att i grund och botten är det frågan om öppenhet, dialog och samverkan. Och Lindblom tror att kyrkan kan spela en roll i välfärden om den öppnar sig och blir mer delaktig.

Det finns exempel på församlingar i Västerås stift som driver skolor, förskolor, kaféer, behandlingshem och fritidsgårdar.

Konferensen i Cassels hade Grängesberg som exempel. En ort som symboliserar industrisamhällets nedgång, men också spirande hopp inför en eventuell återöppning av gruvan 2015.

Frågor som ställdes var bland annat: vad kan kyrkan bidra med för att skapa det goda samhället lokalt?

– En viktig sak är att engagera som många som möjligt, tror Lindblom.

Cirka 250 personer deltog i konferensen och merparten var på ena eller andra sättet kopplade till Västerås stift. Förutom redan nämnda deltog även biskop Thomas Söderberg, prästen och debattören Helle Klein, diakonen Annaeva Lagergren, före detta fackordföranden Anders Stendalen och forskaren Filip Wijkström.