Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkans förtroende skadat

Sant och visst är att många har sårats av konflikten kring fjällkyrkan och förtroendet för kyrkan har skadats. Nu har Lima-Transtrands församling ansvaret och i detta ligger att återvinna förtroendet för Svenska kyrkans närvaro i Sälenfjällen.

Det konstaterade biskop Thomas Söderberg då han avslutade sin visitation i Lima-Transtrands församling med fjällkyrkan i Sälenfjällen.

Under två dagar har biskopen träffat företrädare för församlingen, fjällkyrkoföreningen och turistnäringen.

– Det har varit konstruktiva samtal och ömsesidig förståelse för det uppdrag som församlingen har för dem som tillfälligt vistas i församlingen, fjällkyrkoverksamheten, menade biskopen.

Efter de senaste årens turbulens och stridigheter mellan församlingen, fjällkyrkan och stiftet var det naturligt att en stor del av visitationen inriktades mot fjällkyrkans fortsättning.

– Det finns olika berättelser om denna konflikt. Framtidens historieforskare får försöka utröna sanningen bakom dessa berättelser, om nu någon har intresse av det. Nu är det viktigare att lämna det som hänt bakom och se framåt, menar biskopen.

Sedan årsskiftet är det Lima-Transtrands församling som har ansvaret för fjällkyrkoverksamheten.

– I detta ligger att återvinna företroendet för Svenska kyrkans närvaro i Sälenfjällen, liksom att på ett förtroendefullt sätt bygga samverkan mellan stift och församling.

– Stiftet kommer också fortsättningsvis att stödja arbetet genom anslag till församlingen. Hur detta utformas är en förhandlingsfråga mellan församling och stiftsstyrelse. Jag har full tilltro till att detta kommer att utvecklas på ett bra sätt, förklarade biskop Söderberg.

Han berörde också församlingens relation till turistnäringen:

– Den kyrkliga närvaron uppskattas av näringen och det är viktigt att ta vara på denna uppskattning. Samtidigt är det lika viktigt att understryka att kyrkans närvaro är riktad till människor, inte en näring, manade biskopen.

När det gäller själva ägandet av fjällkyrkorna i Sälen och Tandådalen konstaterade biskopen att frågan handläggs i stiftsstyrelsen.

Den nya styrelsen i fjällkyrkoföreningen har begärt att få tillbaka fjällkyrkorna, som den föregående styrelsen passade på att ge bort till stiftet strax innan årsmötet i våras:

– Just nu är stiftet ägare till kyrkorna. Vad det blir återstår att se. Det naturliga är att den församling som driver verksamheten är ägare, men det finns ingenting som hindrar att stiftet äger kyrkobyggnaden och ställer den till församlingens förfogande. Men jag kan inte föregå stiftsstyrelsen beslut, sa biskopen

I en avslutande frågestund vad det bara Åsa Olsson, ordförande i fjällkyrkoföreningen, som yttrade sig och hon underströk vikten av att fjällkyrkorna återfår sitt lokala ägande.