Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan höjer och sänker avgifter

Svenska kyrkan i Järna med Äppelbo och Nås församling, föreslår att kyrkoavgiften sänks med 3 öre och begravningsavgiften höjs med tre öre.
För den som är medlem i Svenska kyrkan innebär det ingen skillnad. För de som bara betalar begravningsavgiften handlar det om några tior om året.
– Vi måste trots detta genomföra en rad rationaliseringar, säger Robert van Aarem, kyrkoherde.

Järna med Nås och Äppelbo församling har tuffa tider ekonomiskt. Det stora ekonomiska problemet är att församlingen äger fyra kyrkor, två stora församlingsgårdar och två prästgårdar.

– Dessutom har vi fem kyrkogårdar att ansvara för, poängterar Robert van Aarem.

Som ansvarig kyrkoherde har Robert van Aarem fått i uppdrag att dra ner på kostnaderna där det är möjligt och då främst inom begravningsverksamheten. Vilket är ett uppdrag som kyrkan har och som de får ta in en avgift till från alla medborgare. Fram till och med i år har avgiften varit 32 öre per intjänad 100-lapp. Nu föreslår kyrkorådet att kyrkofullmäktige ska besluta höja avgiften till 35 öre per 100-lapp.

– Det ger ett tillskott på i runda tal 300 000 kronor och även om vi får det så kommer det att behövas vidtas sparåtgärder, säger van Aarem.

Han hoppas att det inte ska behövas tas till personalnedskärningar och att besökarna på kyrkogårdarna inte ska märka någon skillnad på exempelvis skötseln.

När det gäller kyrkoavgiften föreslås det i stället bli en sänkning med tre öre per 100-lapp, vilket skulle minska inkomsterna till församlingen med 240000 kronor.

Här handlar det mycket om att sänka kostnaderna främst för fastigheter. Ett förslag är att sälja prästgården i Järna och där har kyrkorådet beslutat att begära in en värdering av den.

– För kyrkans del är det viktigaste att prioritera verksamheten och som det är i dag lägger vi cirka 60 procent av budgeten för verksamheten på underhåll, reparationer och liknande på fastigheter, säger Marja Kilpiö, ordförande i kyrkorådet.

Robert van Aarem vet inte riktigt för dagen exakt hur de pengar som ska sparas ska fixas, men förhoppningen är att det inte ska ske några personalneddragningar.

– Det som kan bli aktuellt är att inte återanställa någon eller några tjänster, vi måste titta på allt för att få ihop ekonomin.

Sammantaget kommer detta att innebära att de som är medlemmar i församlingen kommer att få betala 1,55 kronor i kyrkoavgift och begravningsavgift under 2013.