Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyle om livets upprepningar

Skådespelaren och komikern Sissela Kyle deltar i Ahlbäckdagarna med en föreställning där hon gör kopplingar till "Livets löpande band".
– Jag ska prata lite grann om att stå ut.

Omgivningarna kring Smedjebacken är inte en vit fläck på kartan för Sissela Kyle. Hon har släktingar i Källfallet, Skinnskatteberg och gillar att ta turer även i Västerbergsslagen.

– Det är hisnande vackert. Men det tycker jag om andra delar av Dalarna också, säger hon demokratiskt.

– Jag har släkt i Hedemora och Falun, som jag brukar besöka, där är det också fint.

I helgen är hon i länet på jobb. Hennes föreställningen En tant som talar innehåller delar som tangerar ämnet för Ahlbäckdagarna - det löpande bandet.

– Det löpande bandet finns ju både som arbete och metafor. Jag ägnar mig åt det senare. Jag har ingen erfarenhet av att faktiskt stå vid ett löpande band, säger Kyle.

I föreställningen utgår hon från sig själv, att det i hennes eget yrke finns ett upprepande moment.

– Den här insikten att man gång på gång utför jag samma sak, att allt är sig väldigt likt. Hur man ska stå ut med det och försöka finna mening, det är en del av ämnet i föreställningen.

Kyles svar är acceptans.

– Det är en frustrerande insikt. Men jag ser det som med andningen. Det är dumt att opponera sig mot att luften ska in och sedan ut. Det är bara att hacka i sig.