Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylande statistik

Januari 1915 har i efterhand blivit kallare. Och januari 2000 har i efterhand blivit varmare. Åtminstone enligt de amerikanska temperaturdatabaserna NCDC och GISS. Sedan maj 2008 har de ökat temperaturskillnaden mellan dessa datum från 0,39 till 0,51 grader.

Ändå utgår de från redan kända, mätta temperaturdata. Mätt borde vara mätt, kan man tycka. Andra institut har inte räknat fram någon ökad skillnad. 

Det är den norske klimatprofessorn Ole Humlum som noterat hur NCDC och GISS manipulerat mätvärdena. Han ställer månatligen samman mätdata från de fem institut som mäter globala temperaturer. Han har själv arbetat för FN:s klimatpanel IPCC och opponerat sig mot dess arbetssätt och slutsatser.

Nu misstänker han NCDC och GISS för att medvetet försöka i efterhand göra januari 1915 kallare för att få samma månad år 2000 att framstå som varmare. Annars får de svårt att hävda någon märkbar global uppvärmning.

Tege Tornvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare