Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvoteringsdebatten får bränsle av EU

Annons

Jämställdheten i en liten och extremt gynnad grupp i samhället ställs åter under debatt när EU-kommissionen nu förklarar att den ska ta fram ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser.

EU-skeptikern Gudrun Schyman applåderar ivrigt. Kvoteringsdebatten har tidigare tagit fart efter utspel av numera avgångna toppmoderater - Sofia Arkelsten och Sven-Otto Littorin.

Borgerligheten accepterade länge okritiskt alla påbud från Bryssel, och lät vänstern ensam kritisera att EU ofta struntar i att beslut i första hand ska tas i nationalparlamenten och i andra hand på EU-nivå.

I takt med europrojektets misslyckande har dock borgerligheten, populistiskt nog, kommit att inta en allt mer EU-skeptisk hållning. Redan av skäl som har med nationellt självbestämmande att göra borde Sverige avvisa kvoteringskravet.

Det är också fel i sak. Den bygger på särartsfeminism - föreställningen att kvinnor har särskilda egenskaper som måste skyddas i lag, så att "ett kvinnligt perspektiv" kommer till sin rätt i bolagsstyrelser.

Jämställdhetssträvanden bör i stället utgå från att alla individer ska få möjlighet att förverkliga sig själva bortom könsstrukturerna. Numera dominerar unga kvinnor topputbildningarna som leder till höga befattningar i näringslivet. De kommer att ta över i styrelserna på sina egna meriter.

Annons