Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvoteringsdebatten får bränsle av EU

Annons

Jämställdheten i en liten och extremt gynnad grupp i samhället ställs åter under debatt när EU-kommissionen nu förklarar att den ska ta fram ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser.

EU-skeptikern Gudrun Schyman applåderar ivrigt. Kvoteringsdebatten har tidigare tagit fart efter utspel av numera avgångna toppmoderater - Sofia Arkelsten och Sven-Otto Littorin.

Borgerligheten accepterade länge okritiskt alla påbud från Bryssel, och lät vänstern ensam kritisera att EU ofta struntar i att beslut i första hand ska tas i nationalparlamenten och i andra hand på EU-nivå.

I takt med europrojektets misslyckande har dock borgerligheten, populistiskt nog, kommit att inta en allt mer EU-skeptisk hållning. Redan av skäl som har med nationellt självbestämmande att göra borde Sverige avvisa kvoteringskravet.

Det är också fel i sak. Den bygger på särartsfeminism - föreställningen att kvinnor har särskilda egenskaper som måste skyddas i lag, så att "ett kvinnligt perspektiv" kommer till sin rätt i bolagsstyrelser.

Jämställdhetssträvanden bör i stället utgå från att alla individer ska få möjlighet att förverkliga sig själva bortom könsstrukturerna. Numera dominerar unga kvinnor topputbildningarna som leder till höga befattningar i näringslivet. De kommer att ta över i styrelserna på sina egna meriter.