Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna tar för sig

Aldrig har så många ledande kommunpolitiker varit kvinnor. En sammanställning i Dagens Samhälle visar att 89 av 290 kommuner har en kvinna på posten som ordförande i kommunstyrelsen. Men ökningen efter valet 2010 är ändå inte så mycket att yvas över. Under förra mandatperioden var det nämligen 85 kvinnor på den ledande maktpositionen i kommunerna.

Dalarna är, som vanligt, varken bäst eller sämst i klassen. Fem av 15 kommuner har en kvinna som kommunstyrelsens ordförande, vilket motsvarar 33 procent. Jämtland toppar med att ha sju kvinnor som ordförande i åtta möjliga kommuner. Bottenligan leds av Gotland och Jönköping som saknar kvinnliga ordföranden i kommunstyrelsen.

Dalarnas kvinnliga ordförande är Maria Strömkvist, Ludvika, Marie Olsson, Orsa, Ulrika Liljeberg, Leksand, Annette Riesbeck, Rättvik och Sofia Jarl, Gagnef. De två förstnämnda är Socialdemokrater och de övriga representerar Centerpartiet.

I sammanhanget är det noterbart att Moderaterna i länet inte har någon företrädare, oavsett kön, som kommunstyrelsens ordförande trots att partiet gjorde ett bra resultat i kommunvalet 2010.