Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna tar för sig

Annons

Aldrig har så många ledande kommunpolitiker varit kvinnor. En sammanställning i Dagens Samhälle visar att 89 av 290 kommuner har en kvinna på posten som ordförande i kommunstyrelsen. Men ökningen efter valet 2010 är ändå inte så mycket att yvas över. Under förra mandatperioden var det nämligen 85 kvinnor på den ledande maktpositionen i kommunerna.

Dalarna är, som vanligt, varken bäst eller sämst i klassen. Fem av 15 kommuner har en kvinna som kommunstyrelsens ordförande, vilket motsvarar 33 procent. Jämtland toppar med att ha sju kvinnor som ordförande i åtta möjliga kommuner. Bottenligan leds av Gotland och Jönköping som saknar kvinnliga ordföranden i kommunstyrelsen.

Dalarnas kvinnliga ordförande är Maria Strömkvist, Ludvika, Marie Olsson, Orsa, Ulrika Liljeberg, Leksand, Annette Riesbeck, Rättvik och Sofia Jarl, Gagnef. De två förstnämnda är Socialdemokrater och de övriga representerar Centerpartiet.

I sammanhanget är det noterbart att Moderaterna i länet inte har någon företrädare, oavsett kön, som kommunstyrelsens ordförande trots att partiet gjorde ett bra resultat i kommunvalet 2010.