Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna på undantag när kommunen startar näringslivsråd

Män, nästan bara män. Så blev resultatet när Malung- Sälens nya näringslivsråd drog i gång.

Näringslivsprogrammet för Malung-Sälens kommun antogs av fullmäktige den 24 september. Näringslivsrådets representanter är nu valda och vänsterpartisten Ola Olin frågade lite försåtligt och fick bekräftat i fullmäktige förra måndagen att det är ett ojämställt näringslivsråd:

– Jag har ju tidigare varit ordförande i jämställdhetskommittén så de här frågorna brukar jag titta på. Näringslivsrådet består av 13 personer varav tio från näringarna och tre från politiken. Jag fick besked om att de är tolv män och bara en kvinna, Christin Löfstrand som är vice ordförande i kommunstyrelsen. Det är ju lite pinsamt så jag förstår att EU vill kvotera in kvinnor i bolagsstyrelserna säger Ola Olin som tycker att kommunen i sina reglementen bör skriva in att man ska sträva efter jämställdhet.

– Nu har vi en kvinnlig men tillfällig näringslivschef i Maggi Grundén som trätt in i stället för en man, annars hade vi också haft två män från tjänstemannasidan i kommunen i rådet, suckar Ola Olin.

Maggi Grundén blir först glad nar Falu Kuriren vill uppmärksamma det nyvalda näringslivsrådet men sedan pinsamt medveten om att det inte är särskilt jämställt.

– Men fullt så illa är det inte. Näringen har faktiskt utsett en kvinna, Yvonne Hedgren från Skinnfolket till rådet och vi kan hoppas på att suppleantplatser som i dag är tomma från bland annat besparingsskogarna och LRF blir tillsatta av kvinnor.

– Det är så att det är svårt att få fram kvinnor. Hos oss är de flesta kvinnorna småföretagare och de säger att de har svårt att också hinna med och engagera sig vid sidan av företaget. Vi har försökt att få handlarna som har ett par kvinnor men de säger nej för det är svårt att hinna.

– Det viktigaste av allt är ändå att de som ställer upp i näringslivsrådet är engagerade, säger Maggi Grundén som framhåller näringslivsrådets kanske viktigaste funktion blir att det blir en direktkontakt mellan kommunens politiker och tjänstemän och vad som sker ute i verkligheten i kommunens näringsliv så att näringarna och kommunen kan sträva mot samma mål.