Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna i länet får stanna kort tid på sjukhus efter förlossning: "Finns en medicinsk fara"

Kvinnorna i Dalarna får stanna kort tid på sjukhus efter en förlossning jämfört med övriga Sverige.
– Sjukhusen flyttar medvetet ut så mycket som möjligt av eftervården till hemmet, säger Olof Stephansson, Socialstyrelsens föredragande läkare, till Nyhetsbyrån Siren.

Att föda barn kan vara det mest omvälvande du gör i livet, både kroppsligt och psykiskt. Samtidigt som den ständiga oron för din bebis finns där, speciellt under de första dygnen.

Då kan det vara tryggt att vara omfamnad av sjukvården – men tiden som kvinnorna får stanna efter en förlossning blir kortare och kortare.

För tjugo år sedan fick kvinnorna i landet i snitt stanna 6,1 dygn. I dag är den siffran 1,8 dygn, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Och kvinnorna i Dalarna är, tillsammans med de i Värmland, de som får stanna kortast efter ett vaginal förlossning. I snitt får kvinnorna här stanna 1,2 dygn – att jämföra med medelvårdtiden i landet som är 1,8 dygn.

När det kommer till kejsarsnitt ligger siffran dock över rikssnittet. Här i Dalarna får kvinnorna i snitt stanna 3,2 dygn. I riket ligger siffran på tre dygn.

1975 fick mammorna stanna i snitt 8,9 dagar på sjukhus efter ett kejsarsnitt.

– Man bygger medvetet upp en organisation för att flytta eftervården till hemmet. De regionala skillnaderna beror på att olika sjukhus har valt att göra på olika sätt och vissa satsar mer på tidig hemgång än andra, säger Olof Stephansson till Nyhetsbyrån Siren.

Han tror att om både mamman och barnet är friska har de det bättre hemma än att på sjukhus.

Samtidigt är det inte riskfritt med tidig utskrivning, säger han.

– Det finns en medicinsk fara med det. För att undvika risker förknippat med att patienter skrivs ut tidigt måste man se till att det sker med en fortsatt hög vårdnivå, säger Olof Stephansson till Nyhetsbyrån Siren.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android