Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna handarbetade och Maja spann

Ett 20-tal kvinnor handarbetade – och en katt spann.
Onsdagskvällens stickkafé i Dala-Floda var välbesökt, mysigt och missigt, det senare i form av katten Maja.

Floda-Gagnef ideella hemslöjdsförening har under några år arrangerat stickkafékvällar, de flesta hemma hos Anna-Kajsa Andersson i Svedjebyn.

– Vi blir fler och fler som samlas för att utbyta kunskaper och lära oss nya handarbetstekniker, berättar Jenny Hedberg, sekreterare i ideella hemslöjdsföreningen och föreståndare för hemslöjdsbutiken.

Den här säsongen, som inleddes med onsdagsträffen, satsar föreningen på att under varje träff, i regel den första onsdagen i månaden, presentera en teknik. Den här gången fick deltagarna lära sig att göra kavelfrans och under säsongen kommer bland annat påsöm, tvåändsstickning och fransning av kragar att demonstreras.

Alla är välkomna till kafékvällarna, men än så länge är det bara ett fåtal män som deltagit.

Deltagarna är i alla åldrar, från 25 till 93 år. Under premiären deltog bland andra Carin Hökpers och Gisela Arnberg, 84 respektive 93 år unga.

– Det är roligt att träffa andra hantverksintresserade och lära sig nya tekniker, förklarar Gisela Arnberg.

Bland deltagarna märktes också Anna-Kajsas katt Maja, som är mest intresserad av att bolla med garnnystan.

Anna-Kajsa har förresten broderat förlagan till den påsömsservett som blivit en stor försäljningssuccé för hemslöjden. Den första leveransen är så gott som slutsåld.

Maja deltar också gärna när Flodas spelmanslag träffas och övar hemma hos hennes matte.

Anna-Kajsas kulturkatt tycker att Flodas breda musiktraditioner är en kulturskatt – väl i klass med ett lagom stort och "lekfullt" garnnystan.

Och hon älskar att jam(m)a.