Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kvinnor favoriseras i vårdnadstvister"

Den 13 maj arrangerar falukillen Niklas Sundqvist en demonstration på Sergels torg i Stockholm.
Under demonstrationen kommer han att tala för barnens rätt till båda sina föräldrar.

Annons

– I dag är det väldigt lätt för den ena parten att med hjälp av myndigheter stöta bort den andra parten. Så får det inte gå till, säger han.

Niklas Sundqvist har personlig erfarenhet av frågorna, och genom olika pappanätverk har han lagt märke till att många pappor känner sig förfördelade i vårdnadsärenden.

– Den kvinnliga sidan favoriseras. Ett tydligt exempel är Lunds kommuns där 100 procent av vårdnadsmålen har slutat med att mammorna får enskild vårdnad.

Under demonstrationen kommer Niklas Sundqvist med flera att prata om den problematik de anser råder.

– Jag tror inte att folk har koll på det här. I dag är det 500 pappor i varje kommun som inte får träffa sina barn över huvud taget. Jag har svårt att tänka att det finns så många dåliga pappor.

Samtidigt vill han klargöra att han tycker att båda föräldrarna är lika viktiga, och att demonstrationen är till för både mammor och pappor.

– Orättvisan finns inte bara åt ena hållet, även om det inte är lika vanligt med att mammorna blir förfördelade.

I föräldrabalkens sjätte kapitel finns en paragraf som säger att modern står som ensam vårdnadshavare om föräldrarna inte är gifta med varandra eller om pappan inte har skrivit på faderskapspapper.

– Den paragrafen vill vi ändra på.

Med "vi" menar Niklas Sundqvist bland andra pappanätverken Pappamanualen och Min Pappa.

– Vi hoppas att lagen ska ändras så att det blir mer jämställt. Just nu är lagen till mammors fördel på alla sätt och vis. Det är inte rättvist.

Demonstrationen på Sergels torg början klockan 12 söndagen den 13 maj.

Tillståndet gäller för 250 personer.

– Jag räknar med att det kommer så många, säger Niklas Sundqvist.