Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnokliniken finns ännu kvar

Ryktet om min död är starkt överdrivet, skrev Mark Twain i ett brev för 118 år sedan.
Då dementerade han sin egen bortgång. Nu är det kvinnosjukvården på Mora lasaretts tur:
– Vi finns kvar än idag, säger Mina Back, avdelningschef.

Beslutet kom sent i våras att 400 årliga gynoperationer i Mora skulle flyttas till Falun i samband med landstingets sparpaket. Många tolkade skriverierna då att hela gynmottagningen, och kvinnosjukvården i norra Dalarna, skulle bort.

Det stämmer inte.

– Det är först nu vi märker att det brustit i att sprida den information. Vår fokus låg mer på att få ihop få ihop den nya organisationen i samband med besparingen och semesterverksamheten i våras, säger Mina Back, som länge har hört förvåningen kring att kvinnokliniken faktiskt finns kvar i Mora.

Men mycket riktigt vårdar man inte längre patienter i Mora som behöver stanna över natten på grund av större operationer.

– Men det är mycket som är kvar på den här mottagningen, säger Mina Back.

Bland annat erbjuder man mindre operationer där man åker hem samma dag. Ofta operationer där man behandlar cellförändringar. Likaså har mottagningen läkarmottagning, telefonrådgivning, kontinensmottagning, specialist mödravård, akuta konsultationer, BB-återbesöksmottagning för det nyfödda barnet, dagvårdsplatser för patienter, och så vidare.

– Alla här som jobbar tycker det är tråkigt att verksamheten krympt ytterligare och att patienterna inte längre kan sova kvar. Men nu är beslutet taget, då får vi följa oss efter det och göra det bästa vi kan av situationen. Och det försöker vi verkligen göra, säger Mina Back.

Hur är känslan efter neddragningen?

– Det har varit kämpigt. Förändringar tär. Det skapar en oro och man undrar varför man tar beslut som drabbar kvinnor. Men nu jobbar vi framåt för att hitta nya rutiner. Allt kan inte vara solklart efter en natt, säger Mina Back.

På mottagningen arbetar nu 15 personer, bland annat läkare, undersköterskor, barnmorskor, uroterapeut och sekreterare.

– Vi är ett tight gäng, säger Mina Back, och fortsätter:

– Och vi beklagar nedskärningar. Men vi har ett bra samarbete med Falun. Samtidigt har vi vår mottagning kvar här. Vi öppnar halv åtta, stänger fyra, och däremellan står vi till tjänst.