Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren i Falun tvingas säga nej till hjälpsökande

–Vi har inte resurser att ta mot alla. Jouren har för få ideellt arbetande, men fler kvinnor är på väg in i jouren, säger Brigitta Hiertner, Kvinnojouren Falun.

Annons

Kvinnojouren i Falun startade för ett och ett halvt år sedan. Många kvinnor söker stöd och hjälp från Falun och länet, men även från grannlän och län i Mellansverige.

–Vi tvingas säga nej. Vi kan inte ta mot alla. Jouren har för få ideellt arbetande, men jag har förhoppning om att fler jourkvinnor är på väg in i jouren inom kort, säger Birgitta Hiertner.

Jourens skyddade boende är utnyttjas i princip hela tiden. Och Birgitta Hiertner upplever att antal brott som handlar om våld i nära relationer ökar.

– I Sverige polisanmäldes 6000 våldtäkter förra året. Det är 6000 våldtäkter för mycket och här är mörkertalet stort. Därför är utbildningsdagen på Folkets hus Våga prata oerhört viktig. Jag upplever att det gränsöverskridande arbetet där alla parter samverkar för att skapa ett bra mottagande av den våldtagna och av barnen som upplevt våld i nära relationer är mycket viktigt. Därför är en dag som den här, när vi möts och utbildar oss i dessa frågor mycket bra.

– I Dalarna har vi Länsgruppen mot våld i nära relationer, en regional handlingsplan där polisen, kriminalvården, åklagarmyndigheten, landstinget, högskolan, socialtjänsten och kommunerna samarbetar.

Effektiva samordnade insatser gör skillnad i en situation där det är svårt att ta till sig hur svåra upplevelserna är.

–Det kan vara svårt att prata, svårt att berätta. Det är svårt att ta in och ta till sig det som är svårt. Därför behövs temadagar som Våga prata, säger hon.

Annons