Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnohatet är politiskt

/

Annons

Internet är ett vidunder, ett monster med miljontals tentakler.

Omedelbarheten och närheten gör att man kan få kontakt med människor som befinner sig långt bort från en själv, både bildligen och bokstavligen. Fernissan trillar av, man kan uttrycka sig fritt, låta fingrarna dansa över tangentbordet.

Man behöver aldrig se någon i ögonen. Det är bara att klicka upp en ruta, skriva något och trycka på "sänd".

Till exempel kan man skriva till en politisk skribent att hon är äcklig och borde ta livet av sig.

Eller att man vill hoppa på hennes ansikte tills det blir uteslutet med öppen kista på begravningen.

Eller ge henne en utförlig beskrivning på exakt hur man skulle vilja gå tillväga när man våldtar henne.

För kvinnor tillkommer nästan alltid det där extra elementet av kön och sexualitet när andra ger sig på dem. Och av någon anledning känns det för mig mycket mer personligt att kallas en hora och en fitta som ska våldtas för mina åsikters skull, än när någon bara skriver att hen vill att jag skall dö.

Hatet och hoten mot kvinnor i offentligheten är en allvarlig demokratisk fråga. Men det är inte främst oss jag oroar mig för, utan den nya generationen unga tjejer, de som har vuxit upp med nätet. De möter en annan typ av hat på nätet, som i sig oftast inte är politiskt motiverat. Ändå finns det förstås en politisk dimension i det. Även de blir till kön och sexualitet på ett sätt som överhuvudtaget inte sker med pojkar.

Redan för över ett år sedan beskrev polisen en situation där konton som pekar ut unga tjejer som "orrar", det vill säga slampor, ökar så snabbt att man inte har en chans att stänga ned dem (DN 19 december 2012).

Ett annat problem är hur mobbningen nu har letat sig ut på nätet. För några månader sedan presenterades en rapport som genomförts på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut. Den heter Traditionell mobbning och nätmobbning bland svenska ungdomar och visar att tjejer utsätts för nätmobbning i högre grad än killar.

Nätet innebär att den som redan mobbas i skolan numera inte heller får vara ifred i sitt eget hem. Trakasserierna sipprar in på flickrummet. Och skolan och polisen står ofta handfallna.

Det är som att vuxenvärlden fortfarande inte riktigt har förstått att internet är på riktigt, att det är en självklar och mycket stor del av ungdomars liv. Det är dags att föräldrar, lärare och myndigheter sätter sig in i tekniken, och börjar ta mobbning på nätet på lika stort allvar som all annan mobbning.

Samtidigt, och detta är viktigt att komma ihåg, har internet också fina sidor. Omedelbarheten och närheten kan leda till något gott, inte minst för den som är ensam och utsatt. Internet är nämligen inte bara ett vidunder. Det är också vidunderligt, som i stort och underbart, en magisk plats där det finns plats för alla.

Annons