Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnliga skapare från Siljansnäs samlades i fabrikslokalerna: "Kvinnor kan!"

Tjugotre stycken kvinnliga skapare från Siljansnäs samlades under lördagen i Erkers Möblers fabrikslokaler för att visa upp sina verk.
– Det är spännande med så mycket kvinnokraft, sade besökaren Monica Ahl.

I Siljansnäs, som tillhör Leksands kommun, bor drygt 1500 personer. Däribland finns många kvinnliga egenföretagare. För att få tillfälle att visa upp flera av dem vid ett och samma tillfälle bestämde sig bland andra Sabina Holding och Linda Axelsson för att anordna arrangemanget "Tjugo Som Skapar" vars premiärupplaga ägde rum under lördagen.

– Det finns över 40 etablerade kvinnliga företagare i Siljansnäs, det är otroligt många. Och i somras bestämde vi oss för att göra någonting för att samla och visa upp dem, säger Linda Axelsson som själv är egen företagare och boendes i Siljansnäs.

När de sedan fick kontakt med Erkers Möbler, som tillverkar Leksandsstolen, var lokalerna för tillställningen givna.

– De här fabrikslokalerna är fantastiska. När vi bestämde oss för att vara här så tänkte vi att om vi får tio stycken kvinnliga företagare att vara med så kör vi. Och det fick vi, säger möbeltapetseraren Sabina Holding och berättar att det totalt blev 23 stycken deltagande skapare.

En av de tjugotre skaparna var korsordsmakaren Anette Nilsson som sedan flera år tillbaka är boende i bygden.

– Jag har konstruerat korsord i 10-15 år, säger Anette Nilsson vars verk bland annat, periodvis, gått att lösa i Dalarnas Tidningar.

På Anettes bord ligger olika tidningar, bilder och målningar. Och vid fikabordet i mitten av lokalen syns flera besökare sittandes med varsitt korsord framför sig, tillverkade av Siljansnäs egna konstruktör. Själv har hon dock sedan länge slutat lösa korsord, men tycker att "Tjugo Som Skapar" kändes som ett bra tillfälle att få visa vem personen bakom namnet bredvid korsorden är.

– Det känns roligt att visa upp vad man gör. Det är ju ett riktigt ensamarbete, men på det här sättet får man ändå känna gemenskap med andra, säger Anette och fortsätter, man tänker kanske att marknaden för korsord förändras samtidigt som tidningarna gör det. Men för mig har ingenting ändrats.

Att tillställningens premiärupplaga blev en lyckad historia råder det inga tvivel om. Fabrikslokalerna i Siljansnäs var fullkomligt överfyllda med besökare strax efter lunchtid. Faktiskt så fyllda att mannekängerna, som deltog i en av de två modevisningar som ägde rum under dagen, knappt tog sig fram genom rummet. Något som de flesta besökarna trots allt tycktes se som något positivt.

– Det är helt fantastiskt att de har ordnat det här i fabrikslokalerna och att det kommit så mycket folk hit. Det hela är över förväntan, säger Bibbi Nilsson som spanar in mannekängerna i lokalt tillverkade kreationer från fikabordet i mitten av rummet.

En annan besökare som är nöjd med dagen är Monica Ahl från Leksand. Hon har både fyndat, fått massage och spanat in modevisningen.

– Det är spännande med så mycket kvinnokraft och så mycket kreativitet. Kvinnor kan! Säger Monica och fortsätter, men det blev lite trångt i lokalerna.

Att "Tjugo Som Skapar" blir ett årligen återkommande arrangemang ser både Sabina och Linda som en självklarhet. De båda är positivt överraskade kring det rekordstora intresset och hoppas kunna samla ytterligare ett antal skapare från bygden till nästa tillfälle.

– Målet är att 40 stycken ska vara med till nästa gång. Det finns ju en bakgård till de har lokalerna också, så det ska gå att ordna plats, säger Sabina.