Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnlig Odd Fellow-loge startas

Ordenssällskapet Odd Fellow har varit verksamt i Hedemora i snart 100 år. Medlemmarnas träffar omgärdas av mystik, ritualer och hemliga koder.
Nu startar dess kvinnliga gren, Rebeckorna, en egen loge i Hedemora.
– Det är en utbildning till att bli en bättre medmänniska, säger ChrisTina Albinsson som blir Hedemoras första kvinnliga övermästare.

Odd Fellow ordens lokal ligger ovanför restaurang En & En halv, med utsikt över Hökartorget. I taket hänger kristallkronor, gardinerna är mörkröda och på väggarna sitter ett femtiotal fotografier på de män som varit övermästare genom åren.

Men sedan i höstas delar männen lokal med en kvinnlig loge – nummer 113, Kerstin Hed – vilket är Hedemoras första. Den består av femtio kvinnor från Hedemora, Säter och Avesta som tidigare var medlemmar i Borlänge – den äldsta logen i Dalarna.

ChrisTina Albinsson är Hedemoras första kvinnliga övermästare. Hon har varit med i drygt tio år, men till en början var hon skeptisk.

– Jag tänkte "vad jobbigt med bara damer". Men sedan upptäcker man att det finns ett stort värde i det, säger hon.

Kvinnorna träffas två gånger per månad i sina svarta klänningar för att äta gott, dricka vin och umgås Den äldsta är 94 år, den yngsta 40 år.

– En logekväll består av två delar. Först har vi ett vanligt, strikt möte i Logesalen. Sedan har vi en systramåltid, berättar ChrisTina.

De svarta kläderna, en lång eller en kort klänning, är ett sätt att "slippa tävlan" kvinnor emellan säger hon. Man ska inte behöva köpa nytt hela tiden.

För att gå med i Rebeckalogen måste man bli rekommenderad av en som redan är medlem. Därpå följer en ritual i Logesalen för att bli invigd. Hur den går till?

– Det talar jag inte om, säger ChrisTina Albinsson.

Logesalen omges av mystik, ritualer och så kallade "lösenord" som ingen berättar om. Genom detta "gemensamma språk" kan medlemmar över hela världen kommunicera.

En stor del av Odd Fellows arbete är välgörenhet. Medlemmarna stödjer välgörenhetsprojekt både på orten och ute i världen.

I Hedemora stöds bland annat Friagården, Röda Korset, Hamre Ridskola och kvinnojouren. Odd Fellow är också huvudman till barnhemmet i Muang Mai i Thailand och arbetar för barn med kraniofaciala missbildningar (missbildningar i ansiktet/kraniet).

– Vårt arbete går ut på att vårda våra medmänniskor. Som medlem bör man ha ett samhällsintresse, säger ChrisTina Albinsson.

Sällskapet är religiöst och politiskt obundet. Religion och politik är ämnen som ska hållas borta från mötena. "Vi har alla lovat att förhålla oss neutrala till allt sådant som söndrar världen", står det på Odd Fellows hemsida.

– Men du måste tro på någon form av högre väsen. Om du är ateist blir det svårt, säger ChrisTina Albinsson.

Intresset för Rebeckasystrarna växer i hela Sverige – samtidigt som männens deltagande i Odd Fellow minskar. För ChrisTina Albinsson innebär det ett livslångt engagemang.

– Har man en gång gått med blir man vanligtvis kvar tills man dör, säger hon.

FAKTARUTA

Odd Fellow orden är ett politiskt och religiöst obundet ordenssällskap som har sitt ursprung i skråväsendet i 1700-talets England. Rebecka är namnet på den kvinnliga grenen av Odd Fellow orden.

Ordenssällskapet har fyra budord: Att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa.

Norden är Odd Fellows starkaste fäste. I Sverige finns 40 000 medlemmar.