Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnlig domare sextrakasserades

Könsord, aggressivitet och personliga påhopp. Det är vad en ung kvinnlig domare fick utstå under en division ett–match för pojkar.
Eftersom ledaren inte ingrep har domaren nu gjort en anmälan till Dalarnas Fotbollförbund mot både Leksands IF FK samt en spelare i klubben.
– Jag upplevde det som superkränkande. Killarna har inte lärt sig allt, men ledaren som är vuxen har ansvar för att sätta gränserna, säger hon.

Det var under en division ett-match mellan Malung-Sälen och Leksand som den 19-åriga domaren utsattes för så grova påhopp från Leksandslaget, att hon valde att hoppa av som huvuddomare efter första halvlek. Detta har nu resulterat i anmälningar, dels mot en 18-årig Leksandsspelare och dels mot klubben, vilka ska behandlas av disciplinutskottet respektive tävlingskommittén inom Dalarnas fotbollsförbund.

– Det var jättedålig stämning, från första minut. Det började med en lite olycklig situation då jag inte hade full uppsikt. Efter det gav Leksand mig hotfulla blickar, snackade och gaddade ihop sig. De var aggressiva.

– När det var en stund kvar av första halvlek var jag tvungen att säga till dem, men fick ingen respons från tränaren alls. Han bara gick tillbaka till sitt och lät dem bete sig som förut, berättar domaren.

I anmälan skriver hon att en av Leksandsspelarna "ställde sig cirka en decimeter från mitt ansikte, mycket hotfullt, och yttrade orden "din jävla fitta".

Den 19-åriga kvinnan har varit domare i flera år och aldrig tidigare varit med om ett sådant uppträdande.

– Jag har ju hållit på ett tag och fått höra en del, men det här var en helt ny nivå. Det värsta var att de tyckte att de kunde uppföra sig så, att ingen reagerade. Tvärtom blev det värre och värre.

Hon är särskilt kritisk till den vuxne ledarens attityd.

– Jag är ungdomsdomare och gör så gott jag kan för att döma rättvist. Man borde snarare bli försvarad av ledarna.

– Men tränaren sa att jag i princip fick skylla mig själv. Killarna är ju inte fullvuxna och har inte lärt sig allt, men han som vuxen har ett ansvar för att sätta gränserna.

I andra halvlek hoppade kvinnan av som huvuddomare och fortsatte som assisterande.

– Jag kände mig alldeles för utsatt. Det var hotfullt och jag ville inte fortsätta, förklarar hon.

Nu vill hon att Leksand IF ska ställas till svars för sitt agerande.

– Det här är inte okej. Det är ungdomsfotboll och inte blodigt allvar. Framför allt ska det inte hända nästa domare, att den råkar ut för samma sak.

Klubben och spelaren har nu till den 24 september på sig att svara på anklagelserna.