Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna stoppade pågående våldtäktsförsök – nu belönas hon: "Visade ett otroligt civilkurage"

28-åriga Borlängebon Jennylou Englund lyckades stoppa ett pågående våldtäktsförsök på Hagalund i Borlänge. Nu belönas hon med 5 000 kronor.

Annons

I samband med Dansbandsveckan i Malung delar SSF Stöldskyddsföreningen i Dalarna och Polisen i Dalarna årligen ut en belöning till någon eller några som gjort ett rådigt ingripande under det senaste året.

I år går belöningen till 28-åriga Borlängebon Jennylou Englund. Hon var nämligen den som stoppade det pågående våldtäktsförsöket på Hagalund i Borlänge i februari förra året.

Hon hörde skrik utanför huset där hon bor och sprang ut från sin bostad. Där såg hon en man ovanpå en kvinna som skrek att hon höll på att bli våldtagen. Jenny sprang fram och fick bort mannen så att kvinnan kunde frigöra sig.

Läs även: Kvinna överfölls och våldtogs på väg hem från krogen – tidigare sexdömd man åtalas

Hon kunde dessutom ge polisen ett mycket bra signalement på den misstänkte – något som la grunden till att mannen senare kunde identifieras och dömas för brottet.

– Jennylou Englund har visat prov på civilkurage som är önskvärt, och nödvändigt, för att samhället långsiktigt ska kunna utvecklas mot mindre brott i alla sammanhang, säger Rune Lindbom, lokalpolisområdeschef Polisområde Dalarna, i ett pressmeddelande.

Även Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, prisar Jennylous ingripande.

– Jennylou visar i en krissituation på ett otroligt civilkurage där hon lyckades avbryta ett grovt brott. Det tycker vi ska belönas och uppmärksammas, säger hon.

Belöningen på 5 000 kr delas i år ut av Tony Irving i samband med Dansbandsveckan onsdagen den 19 juli, klockan 16.15 på stora scenen i Grönlandsparken, Malung.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android