Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna omkom i ambulanskrock

En kvinna omkom och en man skadades allvarligt när en personbil frontalkrockade med en ambulans, strax söder om Sälen på annandagen.– Ambulansen var på väg till Mora med en man som fått hjärtstopp, säger räddningschef Per Hampus.

Den svåra olyckan inträffade vid lunchtid på annandagen. Strax innan olyckan inträffade hade trafikanterna i området varnats för en brådskande ambulanstransport på väg till Mora lasarett. Men i Berga frontalkrockade ambulansen med en mötande Volvo.

I bilen fanns en kvinna i 45-årsåldern från trakten.

– Hon skadades svårt och avled, säger Per Hampus vid räddningstjänsten i Malung.

I ambulansen fanns en förare, en ambulanssjuksköterska och en patient. Efter frontalkrocken kastades ambulansen nedför en slänt.

– Ambulanssköterskan kastades framåt och skadades. Ambulansföraren bröt benet, berättar Per Hampus.

Tillståndet för patienten som hade fått hjärtstopp blev dock bättre.

– Det var tur. Vi hade inte resurser att ta hand om honom.

Ett stort räddningsmanskap larmades till platsen och SOS Alarm valde inledningsvis att kalla på förstärkning från Norge. De norska räddningsresurserna kunde skickas tillbaka när de inte behövdes, men personal från räddningstjänst och ambulans var kvar länge på platsen.

– Det var besvärligt med snön men annars gick arbetet bra.

Desto sämre var trafikläget i en början. Ingen polis fanns i närheten som kunde hjälpa till att dirigera trafiken.

– Det var totalt kaos. Vi fick kalla upp kåren från Malung som fick dirigera trafiken.

Trafikanterna på väg till och från Sälen fick köra på den västra sidan om Västerdalälven. De bilister som satt fast i de långa köerna vid olycksplatsen fick vända tillbaka mot Transtrand och bron över älven.

Under annandagens kväll vårdades de skadade personerna på Mora lasarett. Enligt landstinget var tillståndet för den man som fått hjärtstopp allvarligt. Mannen och kvinnan som arbetade i ambulansen hade lindrigare skador.

På onsdagskvällen var det oklart hur olyckan kunnat inträffa. Ansvariga för ambulansen i Dalarna kunde inte heller ge några svar.

– Det här lär ju utredas så att vi vet vad som hänt, säger Per Hampus vid räddningstjänsten i Malung.