Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna friad från grovt rattfylleri

Påståendet om eftersupning kan inte motbevisas av åklagaren, konstaterar Mora tingsrätt som friar en kvinna som åtalats för grovt rattfylleri.

Det var för ett år sedan som kvinna tog bilen och åkte till Systembolaget där hon köpte en box med vin. Utanför systemet upptäckte kvinnas dotter sin mor. Dottern som var orolig för mammans alkoholkonsumtion bad mamman blåsa på henne.

– Hon luktade så pass mycket alkohol, att om det varit jag skulle jag inte kört bil, har dottern berättat.

Dottern sade åt mamman att hon inte fick köra bil och hon bad att få bilnycklarna. Mamman blev upprörd och satte sig i bilen. Dottern förklarade att hon skulle ringa polisen.

– Gör det då, svarade mamman och åkte därifrån.

Dottern ringde och en polispatrull skickades till Orsa. Då de kom hem till kvinnan noterade de att det stod ett litet glas, halvfullt med vin, vid spisen. Kvinnan togs med för kontroll och blodprovet visade 1,07 promille. Hon hävdade att hon var så upprörd efter mötet med dottern att hon drack två glas vin direkt efter hemkomsten.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan befunnit sig i bostaden cirka 45 minuter innan polisen kom dit.

– Påståendet om eftersupning är inte så osannolikt att det går att bortse från det och åklagaren kan inte motbevisa det, skriver tingsrätten i det friande domsutslaget.

Kvinnan har uppgett att hon dragit ner på alkoholkonsumtionen efter det att hon blev misstänkt för brott.