Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvarts miljard till Sälens flygplats

Regeringen har i dag fattat beslut om att investera 250 miljoner kronor för att förverkliga planerna på att bygga en ny flygplats i Sälen.

Annons

– Att regeringen skjuter till pengar för att bygga flygplatsen i Sälen har en enorm betydelse för Dalarnas besöksnäringar och länet utveckling. Det här är en stor seger för både Dalarna, säger Anders Ahlgren, riksdagsledamot för Centerpartiet som lobbat hårt för att länets turismnäring ska få sin flygplats, ända sedan mark- och miljödomstolen för drygt ett år sedan beviljade tillstånd som ingen överklagade.

I den nationella åtgärdsplanenen beslutar regeringen att skjuta till 250 miljoner kronor i ett statligt investeringsstöd till landningsbanan i Sälen. Pengarna finns tillgängliga från 2014 men kommer att kunna betalas ut först när projektet dragit igång.

Med det statliga investeringsstödet kan flygplatsen bli verklighet förutsatt att även andra intressenter bidrar med sina delar av finansieringen av flygplatsen och anslutande infrastruktur.

- Det här betyder mycket för det lokala näringslivet och jobben i regionen. Därför vill vi från regeringens sida bidra och stötta planerna för en flygplats i Sälen, säger näringsminister Annie Lööf. 

– Det här är naturligtvis mycket välkomna nyheter från regeringen. Vi har från lokalt håll i Alliansregeringen drivit på för att detta ska bli verklighet, säger riksdagsledamot Ulf Berg (M).

Anders Ahlgren igen:
– Jag har tillsammans med Mats Årjes, Charlotte Skott, flygentusiasten Jonas Persson och många andra jobbat väldigt hårt för att få det här på plats. Det är mycket glädjande att vi nu har lyckats, fortsätter Anders Ahlgren.

– Avståndet till norra Europas största friluftsområde och vårt sätt att resa kräver nytt sätt att ta sig till destinationerna i Sälen, Trysil, Idre.

Vägarna är inget alternativ med restidet som passerar 6-8 timmar i egen bil. Någon järnväg finns inte. Med satsningen på flyg så ökar potentialen att nå nya kunder inom rimliga restider, säger Anders Ahlgren och tillägger:

– Tillsammans med privata investeringar kommer det här destinationsutvecklingsprojektet att omfatta över en miljard kronor. Det ökande antalet utländska besökare kommer att medföra uppemot tusen nya arbetstillfällen i regionen och ökade skatteintäkter till svenska staten och Dalarnas kommuner, påpekar Anders Ahlgren.

En flygplats i Sälen-Trysil-fjällen bedöms av regeringen ha god påverkan på besöksnäringen och jobbskapandet. Ett statligt investeringsstöd måste anmälas till EU-kommissionen.

Investeringsstödet kan ges under förutsättning att EU-kommissionen ger sitt godkännande.